Companii

Interagro a platit 10 mil. euro pe un activ al Nitrofertilizer

06.03.2007, 17:59 42

Compania Donau Chem din Turnu Magurele controlata de grupul InterAgro, detinut de omul de afaceri Ioan Niculae, a achizitionat prin licitatie, pentru 34 de milioane de lei (10 mil. euro), principalul activ al producatorului de ingrasaminte si produse azotoase Nitrofertilizer Fagaras.
"Prin achizitionarea acestei fabrici dorim repornirea ei. Vrem sa facem acelasi lucru pe care l-am facut la Targu Mures, o unitate pe care dupa ce am preluat-o in stare de faliment ruleaza acum la capacitate maxima", a declarat Constantin Neagoe, directorul general al Donau Chem.
Ioan Niculae nu a dorit sa faca niciun comentariu cu privire la aceasta tranzactie.
Activul achizitionat de Donau Chem, denumit "Grup Azot", cuprinde o cladire, mai multe utilaje si un teren cu o suprafata de peste 445.000 de metri patrati. Potrivit directorului general al Donau Chem, momentul incheierii contractului va depinde de reprezentantii Nitrofertilizer.
"Noi estimam ca semnarea contractului va avea loc pana la sfarsitul acestei luni, cel mult inceputul lunii viitoare. Este in interesul tuturor ca acest contract sa fie semnat cat mai repede", a declarat Alin Ciambur, directorul general al Nitrofertilizer Fagaras.
Pe de alta parte, reprezentantul Donau Chem a declarat ca nu intentioneaza sa mai achizitioneze o alta facilitate de acest gen, insa doreste sa intregeasca aceasta achizitie prin cumpararea celorlalte unitati de pe platforma Nitramonia. "Noi am cumparat cinci instalatii, insa deocamdata nu le putem folosi deoarece noi nu avem utilitatile pentru pornirea acestor instalatii detinute in prezent de celelalte companii din cadrul platformei. Asteptam ca AVAS sa puna in vanzare si celelalte companii ramase pe platforma pentru a le putea achizitiona", a explicat Constantin Neagoe.
In afara de Nitrofertilizer, unitate axata pe fabricarea ingrasamintelor si produselor azotoase, platforma industriala Nitramonia mai cuprinde companiile Nitroexplosives, specializata pe producerea de explozivi, Nitroservice, pentru constructii ingineresti, Nitrocontrol, pentru tratarea apelor uzate si Nitrotrans, pentru transporturi pe calea ferata. Interagro este interesata sa achizitioneze si companiile Nitroservice, Nitrocontrol si Nitrotrans, potrivit Mediafax.
La fiecare dintre cele cinci societati de pe platforma Nitramonia, AVAS detine un pachet de 79,05% din actiuni.
"Nitrofertilizer este cel mai mare consumator de utilitati al platformei. Am decis sa le scoatem separat la vanzare, deoarece, scotand toate unitatile la licitatie, se putea produce un blocaj", a spus Ciambur.
Donau Chem a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de aproximativ 250 mil. lei (69 mil. euro) si un profit de 9,9 milioane de lei (2,7 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO