Companii

Interagro urmeaza piata si mizeaza pe plantele pentru biocombustibili

Interagro urmeaza piata si mizeaza pe plantele pentru biocombustibili

Ioan Niculae

27.02.2008, 21:41 43

Compania Interagro, detinuta de omul de afaceri Ioan Niculae, se va concentra in acest an pe investitiile din sectorul agricol, considerat unul dintre cele mai profitabile domenii, mai ales datorita contextului favorabil creat in urma cresterii preturilor la produsele agricole.
"Pentru noi segmentul agricol intotdeauna a fost profitabil. In 2006 am facut 6 tone de grau la hectar, dar se vindea cu 120 de dolari pe tona. Anul trecut, din cauza secetei am facut 3 tone la hectar, dar am vandut cu 250 $ tona. Evolutia pretului din ultimul timp este benefica si ne ajuta foarte mult in evolutia companiei. Mai mult de atat, nu cred ca vom mai ajunge la pragul de 100 de dolari la tona de cereale ca in trecut", explica Sorin Dogaru, directorul departamentului de agricultura din cadrul Interagro.
Sectorul agricol, respectiv silozurile si productia agricola reprezinta aproximativ 20% din afacerile grupului de firme Interagro, estimate pentru anul trecut la 2,8 miliarde de euro.
Productia agricola va aduce in acest an un rulaj de 340 mil. euro, in crestere cu 30% fata de 2007, potrivit datelor companiei.
Interagro detine 50.000 ha teren agricol, din care 60% este destinat culturilor de toamna si 40% culturilor de primavara. "Vom diminua din suprafetele destinate culturilor de floarea-soarelui in favoarea porumbului. Anul acesta am dublat suprafetele pentru porumb, ajungand la 15.000 ha, iar in 2009 vrem sa ajungem la 17.000 ha cultivate cu porumb", spune Dogaru.
Potrivit directorului pe agricultura al Interagro, "seceta nu a afectat doar recolta de anul trecut, ci si pe cea de anul acesta. Pana acum estimarile sunt imbucuratoare, tinand cont ca a plouat din abundenta". Cu toate acestea, o noua seceta ar fi fatala pentru producatorii agricoli.
"Porumbul a fost cel mai afectat din cauza secetei, de la semanare pana la recolta. Am facut 1,5 tone la hectar din 10-12 tone/ ha, cat ne asteptam. Anul acesta speram sa fie mai bine si asteptam o recolta de cel putin 8 tone/ ha", anunta Dogaru.
Daca pentru 2007 Interagro a cheltuit aproximativ 2 mil. euro pentru achizitia de utilaje speciale, anul acesta bugetul de investitii se ridica la 5 mil. euro, bani care vor fi folositi pentru reinnoirea parcului auto si pentru echipamente performante in special pentru culturile de porumb.
"Porumbul va fi valorificat odata cu deschiderea din toamna a fabricii de bioetanol care va avea o capacitate de 100.000 de tone pe an si care va consuma 300 de mii de tone de porumb pe an. Vom produce prin forte proprii 50% din materia prima, restul urmand sa fie achizitionata, atat prin finantari, cat si prin fonduri proprii", explica Dogaru.
Mai mult de atat, productia va fi exploatata la nivel intern, tinand cont ca sunt foarte putini producatori si ca Romania va trebui sa inlocuiasca benzina si motorina utilizate in transport cu biocombustibil.
Potrivit normelor impuse de Uniunea Europeana, pana in 2020, din consumul total de combustibil, 20% trebuie sa fie reprezentat de biocombustibili.
La nivelul intregului grup Interagro, sectorul chimic contribuia cel mai mult la afacerile companiei, ponderea acestuia fiind de 70%, adica de 1,7 miliarde de euro.
Cresterea brusca a pretului la gazele naturale l-a determinat pe Ioan Niculae, omul de afaceri care administreaza intregul grup Interagro, sa inchida cele cinci combinate pe care le detinea la Bacau, Piatra-Neamt, Slobozia, Turnu Magurele si Brasov. Astfel, de la 1 martie, peste 6.000 de persoane vor ramane fara serviciu.
Anterior, Niculae declara ca dupa ce va inchide combinatele chimice, se va orienta spre agricultura si segmentul imobiliar, doua sectoare care aduc in continuare profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO