Companii

Intercontinental se asigura la firma lui Dan Adamescu

01.07.2009, 14:50 32

Hotelul de cinci stele Intercontinental si cladirea de birouri World Trade Center din Capitala vor plati cumulat peste 100.000 de euro pe an pentru polite de asigurare la Astra, una dintre cele mai mari companii din piata asigurarilor, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu.

Potrivit unor surse din piata, Astra a castigat recent licitatiile pentru asigurarea Intercontinental si World Trade Center, care se numara printre cele mai mari conturi de asigurare de pe piata locala, iar politele au intrat in vigoare saptamana aceasta. Printre ofertanti s-au mai numarat AIG, Allianz-Tiriac si Generali.
In cazul Intercontinental, hotel de cinci stele situat in centrul Capitalei, langa Teatrul National, suma asigurata este de 70 mil. euro pentru daune la proprietate (cauzate de incendiu, calamitati naturale, cutremure si alte riscuri), 12 mil. euro pentru riscul de business interruption (pierderea surselor de venit) si de 82 mil. euro pentru riscul de terorism. Hotelul este controlat in proportie de 50% de grupul elvetian RCI Holding. In primul trimestru, veniturile Intercontinental au fost de 12,1 mil. lei (2,8 mil. euro), in scadere cu 11% fata de aceeasi perioada din 2008.
Cladirea de birouri World Trade Center, situata in apropierea Pietei Presei Libere, a fost asigurata pentru 60 mil. euro impotriva riscului de daune la proprietati, cu 10 mil. euro impotriva riscului de business interruption si cu inca 10 mil. euro impotriva riscului de terorism. Printre actionarii cladirii se numara si Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurari.
Recent s-a produs una dintre cele mai mari daune din ultimii ani pe segmentul asigurarilor de proprietate, in urma incendiului care a afectat o parte din cladirea de birouri Millennium Business Center situata in centrul Capitalei, in apropierea Bisericii Armenesti. Pagubele sunt estimate la 20 mil. euro, dar o valoare oficiala inca nu a fost publicata.
Un minoritar vinde
Firma PT Turism SA, unul dintre actionarii minoritari ai companiei Intercontinental (RCHI) a scos ieri la vanzare un pachet de 0,75% din actiuni printr-o operatiune de vanzare speciala la ordin intermediata de firma de brokeraj Intervam. La pretul actual din piata, de 0,08 lei/actiune, valoarea participatiei este de circa 500.000 de lei (120.000 de euro).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO