Companii

Intercontinental si Lido ar putea sa fie afiliate la alte lanturi hoteliere, spune Paunescu

15.02.2006, 19:50 34

Hotelul bucurestean de cinci stele Intercontinental, unul dintre cele mai mari din Capitala in ceea ce priveste numarul de camere, ar putea sa schimbe din 2007 compania hoteliera internationala la care este afiliat, a declarat pentru ZF Viorel Paunescu, presedintele Companiei Hoteliere Intercontinental Romania (RCHI). RCHI este compania care administreaza hotelul.

Intercontinental Bucuresti este cel mai vechi hotel de cinci stele din Capitala, cu o istorie de peste 35 de ani, si are 402 camere, nivel foarte apropiat de cel de care dispune JW Marriott Bucuresti, cel mai mare hotel de cinci stele din Romania.

"Intram in ultimul an de franciza cu Intercontinental International (compania care are contract de franciza cu hotelul Intercontinental - n.r.). E o perioada in care vom analiza lucrurile. In mod normal, ar trebui sa pastram Intercontinental. In acelasi timp, in functie de oferte, de modul de operare pe care il gandim in viitor, de conditiile de operare si de costuri, s-ar putea sa alegem o alta companie", a spus Paunescu.

"Suntem in relatii foarte bune cu proprietarii hotelului si vrem sa pastram Bucurestiul drept destinatie pentru un Intercontinental", au spus oficiali ai Intercontinental International.

Compania ruleaza afaceri de aproximativ 17 mil. euro anual prin intermediul a trei hoteluri - Intercontinental si Lido (de patru stele) din Capitala, respectiv Rex (cinci stele) din Mamaia. Viorel Paunescu spune ca detine 55% din RCHI in mod indirect si 10% ca persoana fizica.

Totodata, Paunescu detine 65% din compania care opereaza hotelul Rex, potrivit propriilor afirmatii.

Intercontinental a fost in renovare in ultimii ani, functionand la mai putin de jumatate din capacitate.

Potrivit lui Viorel Paunescu, Intercontinental a avut o cifra de afaceri de circa 37 de milioane de lei (11 mil. euro) in 2005, inregistrand pierderi pentru al cincilea an consecutiv.

RCHI estimeaza ca va atinge anul acesta pragul de rentabilitate.

Din decembrie 2005, RCHI, care avea in portofoliu Intercontinental si Lido, administreaza doar hotelul de cinci stele, Lido urmand sa fie operat de o societate distincta, controlata, de asemenea, de familia Paunescu.

"S-a facut o separare pentru ca s-a dovedit ca, in trecut, felul acesta de a face lucrurile impreuna nu a dat roade. Lido, care are patru stele, nu se ridica la parametrii Intercontinentalului, care este hotel de lant", a continuat Paunescu.

Potrivit reprezentantului RCHI, un delegat al consiliului de administratie se afla deja in discutii cu cateva companii hoteliere internationale, printre care Hyatt si Four Seasons, pentru afilierea hotelului Lido. El precizeaza ca unitatea isi va pastra propriul nume, la care se va adauga cel al unitatii care il afiliaza.

Nici Hyatt si nici Four Seasons nu sunt inca prezente pe piata romaneasca.

Lido a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de aproximativ 13 milioane de lei (3,6 mil. euro).

Intercontinental este in prezent in renovare, iar lucrarile pentru renovarea Lido vor fi incepute anul acesta. Pentru cele doua operatiuni Paunescu precizeaza ca se vor investi circa 15 milioane de euro.

andreea.groenendijk@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO