Companii

Întrebarea consumatorului: „A scăzut preţul cerealelor, dar preţul pâinii se menţine ridicat. Cumpărăm pâine în fiecare zi şi una de 800 de grame costă 6 lei. De ce?“

Întrebarea consumatorului: „A scăzut preţul...

Autor: Florentina Niţu

18.05.2023, 00:07 2588

Românii, cei mai mari consumatori de pâine din UE, se întreabă de ce nu scade preţul franzelei pe care o cumpără zilnic, cu toate că grâul s-a ieftinit în ultimul timp. La rândul lor, producătorii spun că au ţinut preţul pâinii jos cât au putut, când grâul era scump, iar ce se întâmplă acum e o gură de oxigen pentru businessul lor. În schimb, comercianţii susţin că „nu se ieftineşte pâinea pentru că merge şi aşa“.

„Deşi a scăzut preţul cerealelor, preţul produselor care au la bază cereale se menţine totuşi ridicat. Nu putem să nu ne gândim la preţul pâinii. Cumpărăm pâinea în fiecare zi şi vedem fiecare cât costă. O pâine de 800 de grame costă 6 lei. Câtă făină se foloseşte la pâinea aceea? Vă spun eu: 400 de grame de făină, adică 1 kg de grâu (care costă 1,1-1,3 lei – n. red.). Cum ajunge până la 6 lei o pâine? Mi se pare că lucrurile o iau razna“, a spus Ioan Bălan, proprietarul companiei Nalba, ce cultivă cereale în judeţul Tulcea.

O tonă de grâu era vineri 237 euro (1.185 lei) pe bursa paneuropeană Euronext de la Paris, iar preţul este corelat cu cel din portul Constanţa. Practic, un kilogram de grâu este 1,18 lei, mai mic cu 36% faţă de acum un an, indică datele Euronext. În schimb, pâinea este cu 23% mai mică decât acum un an, conform datelor INS.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro