Companii

Inul romanesc va ajunge in tapiteriile masinilor germane

26.11.2001, 00:00 28



Uniunea Centrala pentru In si Canepa in Romania (UCIC), Serviciul integrat de consultanta si promovare economica - IBD si societatea TreuHanf AG din Germania, vor derula un proiect destinat dezvoltarii si revitalizarii industriei inului si a canepei in Romania, a carui valoare a fost estimata la 156 milioane marci germane, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute Antje Schardey, reprezentantul IBD, in cadrul reuniunii "Inul si canepa - prezent si viitor", organizata la Romexpo, cu ocazia desfasurarii expozitiei de tesaturi, confectii si marochinarie Modexpo.

Pentru rentabilizarea acestui sector, initiatorii proiectului propun modernizarea si retehnologizarea unui numar de sapte topitorii de in si canepa, achizitionarea de linii de prelucrare a fibrelor si a semintelor, precum si modernizarea filaturilor, sumele necesare pentru realizarea investitiilor fiind estimate la 156 milioane marci germane.

Antje Schardey spune ca programul, care se va derula pe o perioada de sase ani, ar putea beneficia de un grant de la Banca Mondiala, in cadrul unui proiect pilot destinat incurajarii utilizarii produselor agricole in industrie, propunearea fiind discutata si cu reprezentantii Ministerului Industriei si Resurselor, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si Ministerul Dezvoltarii si Prognozei.

"Romania are un potential ridicat in acest domeniu si, in urma derularii proiectului, ar putea deveni principalul furnizor de fibre de in si canepa pentru industria automobilelor din Europa. De asemenea, firmele de constructii din Germania au solicitat fibre de in si canepa din Romania, pentru izolatii", a precizat Schardey.

Companiile producatoare de automobile BMW si Mercedes studiaza, in prezent, posibilitatea inlocuirii fibrei de sticla cu fibra de canepa in caroserii, precum si posibilitatea realizarii tapiteriilor auto din in si canepa.

In vederea realizarii proiectului, intr-o prima etapa, IBD si UCIC solicita subventionarea de la bugetul de stat a insamantariolor de in si canepa, precum si scutirea societatilor comerciale din domeniu de la plata datoriilor rezultate din penalizari la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale.

Dupa anul 1989, industria inului si a canepei a inregistrat un regres drastic al productiei, suprafetele insamantate scazand de la 70.000 hectare in si 46.000 hectare canepa in anul 1989, la 265 hectare in si 620 hectare canepa, in anul 2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO