Companii

Inundatiile si greva CFR au bagat la apa afacerile cu sare

18.11.2005, 18:39 32

Societatea Nationala a Sarii SA Salrom a inregistrat in primele noua luni ale anului in curs o cifra de afaceri de 94 de milioane de RON (aproximativ 26,5 milioane de euro), in usoara scadere in lei fata de valoarea de 95 de milioane de RON (aproximativ 23,1 milioane de euro), obtinuta in perioada similara a anului trecut. In euro, afacerile insa s-au majorat pe fondul deprecierii monedei europene.

"In acest an, s-au inregistrat pierderi din cauza scaderii cursului de schimb valutar euro/leu, grevei CFR din luna iunie precum si inundatiilor care au afectat in special Salina Targu Ocna", au declarat reprezentantii Salrom.

Productia medie anuala obtinuta de Salrom se situeaza in jurul valorii de 2,5 mil. tone din care 1,6 milioane de tone reprezinta sarea solutie pentru combinatele de produse clorosodice (Oltchim Ramnicu Valcea, UPS Govora, UPS Ocna Mures si Chimcomplex Borzesti), 800.000 de tone sare gema destinata consumului uman, industriei alimentare, pielariei si drumurilor in sezonul rece si 60.000 de tone sare recristalizata pentru consumul alimentar. Din cantitatea obtinuta, 500.000 tone/an fac obiectul exportului in Ungaria, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, Slovacia, Moldova si Germania.

Societatea Nationala a Sarii S.A. este o societate pe actiuni, cu capital integral de stat si-si desfasoara activitatea prin 7 sucursale, adica salinele: Slanic Prahova, Targu Ocna, Ocna Dej, Ocna Mures, Cacica, Praid si exploatarea miniera Ramnicu Valcea. Rezervele de care dispune Salrom sunt evaluate in jurul nivelului de 400 de milioane de tone.

Salrom are in plan in perioada 2006-2010 investitii pentru cresterea capacitatilor de productie in functie de evolutia cererii, consolidarea pozitiei pe piata si patrunderea pe noi piete de desfacere, precum si atragerea in circuitul turistic intern si international a complexelor turistice si balneare din cadrul salinelor.

Pe piata interna, exista o presiune constanta din partea importurilor, in special din Ucraina.

"In anul 2004 s-a atins o valoare alarmanta de 120.000 de tone, iar in primele opt luni ale anului 2005 s-a importat o cantitate de aproximativ 67.500 de tone", afirma oficialii Salrom.

Principalele tari de provenienta a importurilor de sare sunt Ucraina si Belarus, iar cantitatile se indreapta catre consumul uman si industria alimentara.

"Chiar daca nu ar exista aceste importuri, Salrom ar putea acoperi intreaga cerere existenta", au declarat sursele citate.

Acest paradox al unei activitati de import extrem de intense in conditiile existentei unor resurse interne suficiente se explica prin subventiile pe care exportatorii ucrainieni le primesc din partea statului.

"Aceasta este o mare problema pentru noi, deoarece preturile produselor importate este mai mic decat cele practicate de Salrom. S-au facut demersuri in acest sens, si acum incep sa se vada unele rezultate prin scaderea nivelului importurilor", au mai spus sursele citate. roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO