Companii

Învăţămintele crizei în Europa Centrală: investitorii au lăsat deoparte băncile şi imobiliarele şi s-au întors la producţie

Învăţămintele crizei în Europa Centrală: investitorii au lăsat deoparte băncile şi imobiliarele şi s-au întors la producţie

George Mucibabici, preşedintele Deloitte România: Într-o perioadă de criză industria prelucrătoare înregistrează cea mai mare creştere deoarece investitorii se întorc spre producţie şi mai puţin spre servicii financiare sau real estate.

Autor: Cristi Moga

09.09.2011, 00:06 852

Cele mai mari 117 firme din producţie au avut un volum al veniturilor de 143,17 miliarde de euro în 2010, fiind uşor depăşite de firmele din domeniul bu­nurilor de consum şi al transporturilor (149,3 miliarde de euro), în timp ce companiile din energie şi resurse au rămas în frunte în ceea ce priveşte veniturile, cu peste 224 de miliarde de euro.

"Din analiza rezultatelor firmelor din Europa Centrală şi de Est se confirmă o teorie mai veche, conform căreia într-o perioadă de criză industria prelucrătoare înregistrează cea mai mare creştere deoarece investitorii se întorc spre producţie şi mai puţin spre servicii financiare sau real estate", a declarat George Mucibabici, preşedintele Deloitte România, cu ocazia lansării stu­diului.

Cele mai mari firme prelucrătoare din regiune sunt cele din industria auto, respectiv fabrici precum Skoda (Cehia), Audi (Ungaria), Fiat (Polonia) sau Volkswagen (Slovacia), dar şi din zona electro-IT (Foxconn Cehia, Samsung Ungaria şi Slovacia sau Philips Ungaria).

România intră în top 15 cele mai mari firme cu activitate manufacturieră prin Automobile-Dacia, care a înregistrat o creştere a vânzărilor de 27,5% anul trecut, până la 2,7 miliarde de euro.

De altfel, din topul celor mai mari 15 companii cu activitate manufacturieră doar fabrica Fiat din Polonia a înregistrat o scădere a vânzărilor anul trecut, de 9,1%, până la 4,1 miliarde de euro.

Anul 2010 a fost un an bun pentru regiune, ţinând cont că din cele 500 de companii cuprinse în clasament 78,8% au înregistrat o creştere a vânzărilor faţă de 2009, pregătind astfel ieşirea din recesiune a statelor din ECE.

"Majoritatea companiilor sunt într-o situaţie mult mai bună, semn că s-a stopat căderea vânzărilor şi s-a depăşit etapa tăierii costurilor, care afectează în primul rând capitalul uman. Acum se încearcă o repoziţionare şi se pune accent pe inovare, care în următorii ani poate reprezenta calea pentru unele firme de a avea rezultate notabile", a comentat studiul Deloitte şi profesorul Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe.

Sistemul bancar românesc, cât două bănci din Polonia

În topul celor mai mari 50 de bănci din regiune intră doar BCR şi BRD, pe locurile 9, respectiv 15, iar George Mucibabici, şeful Deloitte, remarcă faptul că activele întregului sistem bancar românesc pot fi comparate cu cele ale primelor două bănci din Polonia.

"Putem spune că subperformăm în ceea ce priveşte băncile, ţinând cont că gradul de intermediere financiară local este mult mai redus decât în Polonia, Ungaria sau Cehia. În timp ce în restul ţărilor banking-ul rural este mult mai dezvoltat datorită agriculturii, la noi este aproape inexistent. În plus, există o subperformanţă şi pe saving-ul local. Aştep­tăm pentru creditare în special zona cor­porate, pe proiecte de energie şi in­frastructură, unde deficitele sunt cele mai mari", a declarat şi Claudiu Cercel, vice­pre­şedinte pentru pieţele financiare al BRD-SocGen.

Băncile PKO şi Pekao din Polonia au în portofoliu active bancare de circa 77 de miliarde de euro, în timp ce valoarea totală a activelor deţinute de băncile locale este de circa 80 de miliarde de euro.

Cinci firme de asigurări în top, dar de la locul 25 în jos

"Sunt firme de asigurări în top 50, dar toate în a doua jumătate a clasamentului. Cehia, Polonia şi Ungaria s-au dezvoltat mult mai repede", a declarat şi Radu Mustăţea, preşedintele Astra Asigurări, cel mai bine cotată firmă de asigurări din top.

Celelalte firme de asigurări din România care au prins topul sunt Allianz-Ţiriac, Omniasig, Groupama şi ING Asigurări, în timp ce la vârful ierarhiei sunt firmele PZU din Polonia şi Ceska Pojistíovna din Cehia. PZU are prime brute subscrise de 3,6 miliarde de euro, în timp ce întreaga piaţă locală de asigurări este evaluată la circa 2 mld. euro.

Ponderea firmelor româneşti în topul celor mai mari 500 de companii din regiune ar putea creşte în următorii ani, de la 38 în 2010, cu condiţia unei exploatări mai eficiente a agriculturii, precum şi datorită unui potenţial "boom" în domeniul petrolier, unde directorul executiv al Upetrom Florin Ciocănelea se aşteaptă la investiţii masive ca urmare a atribuirii a 30-40 de contracte de concesiune în următoarea perioadă.

"Dacă se va evita un eveniment extern de tipul Lehman Brothers, economia românească are posibilitatea de a înregistra o creştere de 3% în 2012, deoarece am căzut foarte mult. În perioada 2013-2014 va deveni extrem de importantă atragerea fondurilor europene pentru finanţare, iar în anii care urmează agricultura făcută inteligent poate deveni o ramură de aur", a conchis Daniel Dăianu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO