Companii

Investitie olandeza de 20 mil. euro pentru productia de subansambluri Logan

14.04.2006, 00:00 25

Compania olandeza specializata in productia de subansambluri auto Polynom intentioneaza sa deschida in Romania o fabrica care va livra componente pentru Dacia Logan, investitia initiala urmand sa fie cuprinsa intre 12 si 20 de milioane de euro.

Reprezentantii firmei analizeaza diverse posibile amplasamente pentru constructia unitatii de productie.

"Producatorul olandez de piese din tabla, profile si matrite analizeaza studiile de fezabilitate si posibile locatii pentru unitatea de productie, investitia initiala fiind estimata la o suma variind intre 12 si 20 de milioane de euro. Investitorii se vor opri la unul dintre orasele Pitesti, Brasov sau Sibiu, fabrica urmand sa fie functionala pana cel tarziu in anul 2008", a declarat agentiei vicepresedintele Automobile Dacia, Constantin Stroe.

Reprezentantii Polynorm au avut o serie de discutii cu oficialii Automobile Dacia si au ajuns la concluzia ca pot deveni furnizori pentru Logan, insa nu neaparat doar de nivelul intai. "Ei pot asigura o gama de subansambluri si pentru alti furnizori de rangul intai ai Automobile Dacia", a adaugat Stroe. Polynorm proiecteaza si produce subansambluri auto din otel, aluminiu si plastic, operand sase unitati de productie in Olanda, Marea Britanie, Germania si Statele Unite.

Printre marii investitori care detin unitati de productie a subanasamblurilor auto in Romania se numara Ina Sheffler, Lisa Draxlmaier, Valeo, BOS Automotive, Valvetek, Johnson Controls, Sumitomo, Leoni, Auto Chassis International (ACI), Euro APS, Piroux, Iri, MCI Ingenierie si Metal Impex. Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile estimeaza ca productia romaneasca de autovehicule si subansambluri va ajunge la aproximativ sase miliarde de euro in 2008, nivel de trei ori mai mare decat cel consemnat anul trecut.

Vanzarile modelului Dacia Logan din momentul lansarii, in septembrie 2004, si pana la inceputul acestei luni au depasit 190.000 de unitati, autoturismul urmand sa fie comercializat in 50 de tari pana la sfarsitul acestui an, potrivit Dacia. Logan a fost anul trecut cu peste 106.000 de unitati, cel mai bine vandut model din Europa Centrala si de Est. Logan este comercializat in prezent in 45 de tari, fiind distribuit sub marca Renault in Rusia, Columbia, Venezuela si Ecuador.

Vanzarile Automobile Dacia au crescut anul trecut cu 70%, pana la 163.723 de unitati. Compania estimeaza pentru acest an producerea a circa 200.000 de vehicule si a 60.000 de colectii CKD (Completely Knocked Down).

In 2005, Dacia a obtinut profit pentru prima data de la preluarea de catre Renault, in 1999. Castigul net a fost de 57 milioane euro, fata de pierderi de 73 milioane euro in 2004, pe fondul dublarii vanzarilor, la 1,2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO