Companii

Investitii spaniole de 20 mil. euro la Arad

25.01.2005, 00:00 262

Doua firme spaniole si-au anuntat intentia de a investi in Zona Libera Arad-Curtici 20 de milioane de euro, urmand sa ridice doua fabrici, una pentru productia de cauciuc cu insertie metalica pentru industria automobilelor si alta pentru productia de membrane pentru mezeluri.
Directorul Administratiei Zonei Libere Arad-Curtici, Mircea Pavel, a declarat ieri pentru ZF Transilvania, ca cele doua firme spaniole au solicitat, pe platforma de la Curtici a Zonei Libere, opt hectare de teren, pe care urmeaza sa ridice halele de productie.
"Este o premiera pentru judetul Arad aparitia unor investitori spanioli. Investitiile acestora vor determina crearea a aproape 400 de locuri de munca", a declarat Pavel.
Directorul Zonei Libere Arad-Curtici a mai spus ca licitatiile pentru concesionarea terenurilor solicitate vor avea loc in luna februarie. El a adaugat ca autoritatile locale mai poarta negocieri cu inca patru investitori, din Canada, SUA, Belgia si Franta, care vor sa produca la Arad textile si componente pentru industria automobilelor.
Pana in prezent, in Zona Libera s-au facut investitii de peste 80 de milioane de dolari, aici fiind prezente 110 firme, care au creat aproximativ 3.500 de locuri de munca.
Gradul de ocupare a terenurilor este de 95 la suta pe platforma Arad si de 50 la suta pe cea de la Curtici, iar potrivit lui Mircea Pavel, la mijlocul anului nu vor mai exista terenuri disponibile la Arad. Totodata, autoritatile locale apreciaza ca numarul locurilor de munca va ajunge la peste 4.000 in urmatoarele sase luni.
In 2004, Administratia Zonei Libere Arad-Curtici a inregistrat un profit de 13 miliarde de lei, cu doua miliarde mai mult deca in anul precedent.
Printre cele mai importante companii care isi desfasoara activitatea in cadrul Zonei Libere Arad - Curtici se numara compania Saara Lee. Printr-una dintre diviziile sale Saara Lee a investit la Arad 15 milioane de euro si are peste 700 de angajati. De asemenea, aici mai functioneaza si compania Valvotec din Italia care produce valve si supape pentru motoarele autoturismelor, investitia in hala de productie ridicandu-se la 5 milioane de euro.
Zona de vest a tarii a fost in ultimii ani favorita pentru amplasarea a numeroase investitii in industria de echipamente pentru automobile si piese de schimb. Cele mai mari investitii s-au facut la Timisoara, Sibiu si Arad.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO