Companii

Ioan Balan, Covalact: Voi investi banii incasati din vanzarea afacerii in agroturism

Ioan Balan, Covalact: Voi investi banii incasati din vanzarea afacerii in agroturism

Fondul american de investitii SigmaBleyzer a ajuns la o participatie de 95% la Covalact, in urma unei majorari de capital de circa 4 mil. euro.

16.01.2008, 17:55 266

Ioan Balan, care a vandut la jumatatea anului trecut intregul pachet de actiuni detinut la producatorul de lactate Covalact catre fondul de investitii american SigmaBleyzer, intr-o tranzactie estimata la 7 mil. euro, spune ca ar putea plasa o parte din bani in dezvoltarea unui nou business de productie sau in agroturism.
"Intentionez sa investesc mai departe, dar nu in infiintarea unei noi companii, ci in parteneriate de colaborare cu companii deja existente din domeniul productiei sau turismului, respectiv agroturismului, sub nicio forma in imobiliare, un domeniu pe care nu il stapanesc", a declarat Balan.
Cu toate ca a iesit din aceasta afacere prin vanzarea pachetului de 70% din actiuni, Balan si-a pastrat functia de director general din cadrul companiei. "Una dintre conditiile celor de la SigmaBleyzer, atunci cand au preluat Covalact, a fost ca eu sa raman in continuare in managementul companiei", a explicat el.
Ioan Balan afirma ca dorinta de a vinde compania a aparut cu mai multi ani in urma, respectiv in 2003, atunci cand a incheiat parteneriatul cu producatorul de origine olandeza, Campina.
"Prin acest parteneriat, cei de la Campina aveau dreptul sa cumpere actiunile pe care eu le detineam intr-o perioada de trei ani si sa devina astfel actionarul majoritar al Covalact, lucru care nu s-a intamplat. La sfarsitul celor trei ani, reprezentantii Campina au spus ca nu mai sunt interesati sa intre in actionariatul Covalact, moment in care am inceput sa caut un alt cumparator", a mentionat fostul actionar majoritar al Covalact.
Balan declara ca initial a discutat numai cu parteneri strategici, companii straine care doreau sa intre pe piata locala si chiar si cu alte doua fonduri de investitii deja prezente pe plan local, dar carora nu a dorit sa le dezvaluie numele. Primele discutii cu cei de la SigmaBleyzer le-a purtat in cea de-a doua jumatate a anului 2006, tranzactia fiind finalizata abia in august 2007.
"Am dorit sa vand numai unei companii care nu va lasa Covalactul sa moara, ci va investi in dezvoltarea si cresterea companiei".
Compania Covalact a fost privatizata prin MEBO, peste 400 de angajati ai companiei devenind la vremea aceea actionari ai producatorului de lactate din judetul Covasna. Dupa o majorare de capital derulata in 1997, numarul actionarilor a crescut la 458 de persoane, fiind inclusi in actionariat si producatori mici din industria lactatelor din judet. "In timp, cei care nu mai doreau sa detina actiuni mi le-au vandut mie, iar in momentul in care am vandut catre cei de la SigmaBleyzer mai erau aproximativ 130 de actionari minoritari", afirma Balan.
Astfel, pachetul detinut de Balan in cadrul companiei a crescut de la aproximativ 51-55% in 2003 la circa 70%-71% anul trecut, actiuni care au fost vandute celor de la SigmaBleyzer.
Recent, Covalact a "trecut" printr-o noua majorare de capital social, cu 13,5 mil. lei (circa patru milioane de euro), pentru a sustine un nou program de investitii in fabrica. Si cum la majorarea de capital a participat doar fondul de investitii SigmaBleyzer, pachetul controlat de americani, in urma acestui proces, a ajuns la 95% din companie, restul de cinci procente fiind impartite intre aproximativ 100 de actionari minoritari, potrivit datelor Registrului Comertului.
"Obiectivele noastre sunt directionate in prezent spre realizarea de achizitii pe piata locala a lactatelor. Principalele companii vizate sunt cele care detin un portofoliu complementar celui pe care il are Covalact si un brand vizibil in piata", potrivit lui Balan.
Covalact detine o cota de piata de 2%, potrivit reprezentantilor companiei, si a finalizat anul 2006 cu o cifra de afaceri de 16,3 milioane de euro. Compania nu a anuntat rezultatele finale pentru 2007, insa Balan estima pentru anul trecut o crestere de 15% fata de 2006, pe fondul majorarii preturilor la materia prima.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO