Companii

Ioan Micula: Valoarea activelor tangibile ale European Food&Drink depaseste 800 mil. euro

Ioan Micula: Valoarea activelor tangibile ale European Food&Drink depaseste 800 mil. euro

Ioan Micula, creierul financiar al grupului

10.09.2007, 18:48 88

Ioan Micula, unul dintre actionarii grupului European Food& Drink, cel mai mare jucator din industria alimentara, cu afaceri de aproximativ 700 mil. euro anul trecut, spune ca valoarea activelor tangibile detinute de grup depaseste 800 mil. euro.
"La acestea se adauga activele intangibile (de exemplu brandurile, care reprezinta cateva sute bune de milioane de euro). Valoarea totala a activelor se poate stabili doar intr-o tranzactie", a declarat Ioan Micula.
Fratii Micula spun insa ca nu iau in serios ofertele de preluare primite din partea unor companii sau fonduri de investitii, fiind motivati in a investi in continuare. "Nu trece o saptamana fara a primi o oferta, fie pentru distilerie, fie pentru fabrica de bere, apa sau sucuri", a mai spus Ioan Micula.
Cei doi proprietari ai European Food& Drink exclud intrarea in actionariat a unui fond de investitii, insa iau in calcul listarea grupului la Bursa in urmatorii ani. Potrivit datelor actionarilor, European Food& Drink a realizat un profit EBITDA (profit operational) de 60 de milioane de euro anul trecut, in timp ce afacerile cumulate ale celor doua companii producatoare, European Drinks si European Food, au ajuns la 410 milioane de euro in 2006, profitul net plasandu-se in jurul a 10 milioane de euro.
Berea Burger din portofoliul European Food, cea care a deschis segmentul PET pe piata locala, inregistreaza vanzari anuale de 150 de milioane de litri pe piata locala, adica in jur de 10% din vanzarile totale, in conditiile in care piata de bere este extrem de competitiva cu patru companii multinationale prezente pe piata.
"La vanzarile de pe piata interna se adauga exporturile catre 20 de state, precum Italia, Spania, Grecia, Cehia sau Germania. Valoarea fabricii de bere s-ar putea dubla (fata de estimarea de 400 mil. euro avansata de Ioan Micula - n. red.) datorita situarii sale aproape de granita cu Ungaria, pozitie care faciliteaza exporturile pe o piata de 120 de milioane de locuitori", a spus Ioan Micula, care a precizat ca aceasta noua evaluare provine de la o banca londoneza cu care grupul s-a aflat in discutii pentru acordarea unui credit.
Cea mai noua fabrica situata in comuna Sudrigiu produce bere si are o capacitate actuala de productie de 500 de milioane de litri pe an. "Putem extinde capacitatea de bere la peste 850 de milioane de litri pe an, dar depinde de cererea de pe pietele pe care activam", a declarat Ioan Micula.
Anul trecut, European Food & Drinks a primit acordul BERD pentru un imprumut de 250 mil. euro, pe care insa actionarii l-au pus in stand-by. "Am primit oferte cu dobanzi mult mai bune din partea altor banci mari", a argumentat Viorel Micula. Fratii Micula au mai declarat ca sunt curtati de multe banci mari, care le propun imprumuturi de pana la 600 mil. euro.
Fratii Micula au pus bazele afacerii la inceputul anilor '90, dupa aproximativ 7 ani petrecuti in Suedia.
Grupul cu sediul central si facilitati de productie, localizate in judetul Bihor, care se intind pe o suprafata de peste 100 de hectare, are in prezent peste 10.000 de angajati si 350 de produse in portofoliu. Investitiile in aceasta afacere au ajuns la 800 mil. euro, doar pe segmentul ape si sucuri fiind de circa 335 mil. euro. Potrivit actionarilor, grupul are datorii bancare de circa 200 mil. euro.
Grupul vinde anual peste un miliard de recipiente de sucuri, bere, apa minerala, bauturi alcoolice, otet sau sosuri tomate pe piata locala, cat si pe alte 20 de piete externe.
Cea mai recenta investitie a grupului este schimbarea imaginii apei Izvorul Minunilor, unul dintre cele mai puternice branduri din portofoliu si al doilea brand de pe piata apelor minerale. Investitiile in acest proiect, care includ campania de promovare si schimbarea recipientelor PET, vor ajunge la 10 mil. euro pana in 2009. Alaturi de European Food & Drink, afacerea fratilor Micula include si companiile Scandic Distilleries (productie de bauturi alcoolice) si Transilvania General Import-Export (compania de distributie din cadrul grupului).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO