Companii

Isabelle Iacob, Help Net: Nu vreau sa ma gandesc cum ar arata 2009 daca am avea credite

Isabelle Iacob, Help Net: Nu vreau sa ma gandesc cum ar arata 2009 daca am avea credite

Isabelle Iacob, directorul general al Help Net: Farmacia este o afacere cu doua tipuri de cheltuieli fixe majore: salariile si chiriile. Nu vrem sa reducem salariile angajatilor. Spre deosebire de majoritatea lanturilor de farmacii din piata, noi avem un avantaj major: nu avem credite, lucru care ne ajuta.

31.03.2009, 00:00 612

Reteaua de farmacii Help Net, unul dintre principalii jucatori din retailul de medicamente, a realizat in 2008 o marja de profit de „putin peste 1%", la afaceri de 62 mil. euro.

In 2007, Help Net Farma raporta un profit de 6,1 mil. lei (1,8 mil. euro), la o cifra de afaceri 172,4 mil. lei (51,6 mil. euro), adica o marja de 3,5%, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante.
„Farmaciile Help Net au incheiat anul 2008 cu o cifra de afaceri de 62 mil. euro, calcul facut la un curs mediu de 3,6 lei pentru un euro. Cifra se afla aproape de estimarile de la inceputul anului 2007. Am incheiat anul 2008 cu un profit mai modest, dar important in conditiile pietei din 2008 caracterizata prin reducerea masiva a marjelor comerciale la medicamente", a spus Isabelle Iacob, directorul general al Help Net.
Compania opereaza o retea de 105 farmacii, fata de 100 la finalul lui 2007. In 2007, conducerea retailerului a renuntat la strategia extinderii agresive. „Pentru 2009, am revizuit planul de dezvoltare astfel incat sa ajungem la 120 de farmacii pana in 2010, dar acest lucru se va face in mod sanatos, in concordanta cu conditiile actuale ale pietei", a mai spus Iacob.
Majoritatea retelelor au anuntat ca vor merge pe o extindere mai prudenta in 2009, in conditiile in care sunt luate in calcul relocari, dar si inchideri de unitati. Toti jucatorii au anuntat de asemenea ca deruleaza programe de reducere a costurilor.
„Farmacia este o afacere cu doua tipuri de cheltuieli fixe majore: salariile si chiriile. Nu vrem sa reducem salariile angajatilor, asa cum au facut concurentii nostri (...). Spre deosebire de majoritatea lanturilor de farmacii din piata, noi avem un avantaj major. Nu avem credite, lucru care ne ajuta. Nu vreau sa ma gandesc cum ar arata 2009 daca am avea si noi credite", a mai spus Iacob. Help Net nu ia in calcul inchiderea de unitati, dar se uita la relocari. In ultima perioada, in contextul reducerilor de buget, compania a internalizat o „o serie de servicii". In 2009, pentru investitii Help Net a alocat 550.000 de euro.
Principala problema pentru farmacii in 2009 este eliminarea plafoanelor , ceea ce ar putea face ca unele unitati sa nu-si poata recupera banii pe retetele gratuite si compensate, este de parere Isabelle Iacob.
„Cea mai mare problema acum este faptul ca de la 1 aprilie, cand intra in vigoare noul ordin al ministrului sanatatii, eliberarea si decontarea medicamentelor se va face in limita fondurilor disponibile la Casele de Asigurari, fara a se cunoaste insa modalitatea in care se vor comunica aceste limite. Consecintele pot fi foarte grave, caci se poate ajunge la o criza ca in anul 2002, cand farmaciile eliberau medicamente si apoi nu reuseau sa recupereze fondurile necesare platilor pentru furnizori", explica sefa Help Net.
Reteaua Help Net este controlata de Ovidiu Buluc (59,25%) si Isabelle Iacob (30%). Pe piata de medicamente, Help Net concureaza cu Sensiblu, Catena, Dona, Centrofarm, City Pharma.
Vanzarile de medicamente prin intermediul farmaciilor au reprezentat anul trecut 86% din totalul pietei de 1,95 mld. euro Dintre acestea, pe baza de prescriptie s-au vandut medicamente de 1,3 mld. euro si fara reteta de 322 mil. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO