Companii

Italienii de la Enel investesc 100 mil. € pentru a vedea unde se ia lumina în Bucureşti

Italienii de la Enel investesc peste 100 mil. € pentru a vedea în timp real unde se ia lumina în Bucureşti

Autor: Roxana Petrescu

29.11.2011, 21:37 942

Italienii de la Enel, cel mai mare jucător privat din domeniul distribuţiei şi furnizării de energie electrică de pe piaţa locală, va investi peste 100 de milioane de euro pentru implementarea unui sistem de monitorizare online a staţiilor de înaltă şi medie tensiune din Bucureşti, Giurgiu şi Ilfov.

Acest lucru le va permite tehnicienilor Enel să vadă în timp real defecţiunile din reţea. Ei vor avea posibilitatea de a interveni asupra lor online, printr-un click de mouse, durata intervenţiilor urmând să scadă.

Dintre toate distribuţiile de energie controlate de Enel, grupul fiind prezent şi în regiunile Banat şi Dobrogea, cea din Muntenia Sud, care alimentează şi Bucureştiul, avea în primele şase luni din 2011 cea mai mare durată a întreruperilor. Astfel, dacă în Banat durata media a întreruperilor era de 161 de minute, iar în Dobrogea de 153 de minute, în regiunea Muntenia Sud, unde intră şi capitala, durata era de 221 de minute.

Pe de altă parte însă, frecvenţa întreru­pe­rilor la nivelul regiunii Muntenia Sud era mai mică faţă de cea din Banat sau Dobrogea, numărul mediu fiind 2,36. Adică în primele şase luni ale anului, un consumator a fost întrerupt în medie de 2,36 ori de la alimentarea cu energie electrică.

"Unul dintre principalele beneficii ale sistemului Telecontrol este că permite tehnicienilor Enel să execute manevre de realimentare cu energie aproape instant, în cazul unor întreruperi care afectează zone extinse. Astfel, în loc să fie trimisă o echipă de electricieni pe teren care să inspecteze ce s-a întâmplat când o linie nu mai funcţionează, ţinând cont şi de timpul necesar pentru a ajunge la locaţie, noul sistem Telecontrol permite identificarea zonei afectate mult mai repede şi efectuarea de la distanţă a manevrelor de realimentare cu electricitate a consumatorilor", spun reprezentanţii Enel.

Până acum italienii au investit în acest sistem 90 de milioane de euro, deja 14 staţii de înaltă tensiune fiind controlate de la distanţă, alte 19 urmând să fie adăugate în scurt timp. Cele 14 staţii sunt în Giurgiu şi Ilfov, de anul viitor sistemul de control de la distanţă urmând să fie implementat şi în Bucureşti. În total, pentru regiunea Muntenia Sud sunt 50 de astfel de staţii, iar lucrările ar putea fi finalizate în 2013.

"Banii pe care i-am alocat până acum reprezintă mai bine de jumătate din valoarea investiţiei", a declarat Luca D'Agnese, CEO-ul şi preşedintele Enel România.

Potrivit reprezentanţilor companiei, redu­cerea timpilor de intervenţie este pricinpialul beneficiu al implementării acestui sistem.

"Dacă până acum vorbeam de minimum 40 de minute pentru ca o echipă să se deplaseze la locul incidentului, acum în 2-7 minute putem să rezolvăm problema", a explicat Gheorghe Oprea, directorul de exploatare din cadrul Enel România care s-a ocupat de implementarea sistemului Telecontrol şi în Banat şi Dobrogea, regiuni în care tot italienii asigură serviciul de furnizare şi distribuţie a energiei electrice.

Reprezetanţii Enel nu au precizat cu cât va scădea exact numărul de întreruperi sau durata acestora după implementarea acestui sistem. Totodată, Enel susţine că prin controlul de la distanţă al staţiilor electrice nu se vor face disponibilizări de personal şi nici facturile la energie nu vor creşte pentru că aceste investiţii sunt deja incluse în tarife.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO