Companii

Iveco prevede o usoara scadere a afacerilor anul acesta

15.07.2003, 00:00 23

Producatorul italian Iveco a vandut in primele sase luni ale acestui in Romania 888 de autovehicule comerciale noi, in crestere usoara fata de cele 850 vandute in perioada similara a anului trecut. “Cu toate acestea, pe ansamblul anului vom inregistra o usoara scadere a vanzarilor fata de anul trecut”, a declarat Cristian Helvig, country manager Iveco pentru Romania.
Potrivit acestuia, compania va vinde in acest an 1.800 de autovehicule, cu putin sub cele 1.900 de unitati vandute anul trecut. In aceste conditii valoarea vanzarilor Iveco in Romania va  fi de 30-35 de milioane de euro, fata de 38 milioane euro anul trecut.
“Anul trecut si in prima parte a acestui an au existat la nivelul Ministerului Transporturilor o serie de probleme legate de autorizatiile CEMT. Aceasta situatie i-a determinat pe transportatori sa isi reconsidere planurile de investitii, mai ales in flotele de vehciule comerciale grele, adica cele de peste 10 de tone”, a mai spus Helvig.
 Segmentul vehiculelor comerciale grele va fi, crede, Helvig, cel mai afectat de scaderea vanzarilor.
Cea mai mare parte a vehiculelor vandute de Iveco in Romania sunt comercializate in sistem leasing. “Noi functionam pe principiul reprezentantei, adica nu avem activitatea de comercializare a camioanelor, insa din datele dealerilor nostri, rezulta ca mai bine de 90% din vanzari se realizeaza in sistem leasing. Iar restul de 10% se refera la vehicule comerciale de usoare, cum este cazul modelului Iveco Daily”, a completat reprezentantul Iveco Romania.
Investitiile totale realizate in reteaua Iveco au depasit pana acum 23 de milioane de euro. “Vor ajunge la 27 de milioane de euro la sfarsitul acestui an, prin deschiderea unor noi filiale ale dealerilor Iveco la Bacau, si Ramnicu Valcea” a adaugat Helvig. Potrivit acestuia, investitiile au fost realizate de dealerii Iveco din Romania, deoarece reprezentanta nu desfasoara investitii directe.
Cel mai important dealer al Iveco in Romania este Cefin Romania, care este in acest moment in faza de constructie a celui mai mare centru integrat Iveco din Europa Centrala si de Est, care va fi dat in folosinta la inceputul anului viitor. Investitiile totale ale Cefin in Romania vor ajunge, in conditiile deschiderii acestui centru integrat, la 13 milioane euro.
In perioada 6 iunie - 14 iulie, reprezentanta Iveco in Romania a organizat, in 13 orase din tara, "Caravana Iveco 2003 - Two Steps Forward", scopul acestui eveniment fiind promovarea celor mai noi modele Iveco lansate in Romania: Stralis Active Space, Active Time si Active Day, EuroCargo si Daily HPI.
Iveco a vandut anul trecut, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA), 1.711 vehicule comerciale, din care 1.100 au fost reprezentate de vehicule comerciale din gama usoara.Compania detine in prezent o cota de peste 30% din piata romaneasca de vehicule comerciale. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO