Companii

Jean-Marie Eveillard, un manager ale carui afaceri au sfidat recesiunea globala

02.12.2002, 00:00 35

In afacerile care implica fonduri mutuale sunt cateva situatii pe care managerii incearca sa le evite. Nu vor sa piarda active de miliarde de dolari. Nu vor sa-si piarda actionarii. Si cu siguranta ca nu vor ca oamenii sa-i numeasca "senili".
Cu toate acestea, inainte de expansiunea internetului din anii '90, veteranul Jean-Marie Eveillard, seful First Eagle SoGen Funds, din cadrul Societe Generale, a indurat toate aceste injurii. Acum insa el este acela care rade ultimul: el este unul dintre cei cinci din sutele de manageri care au obtinut profit in ultimii trei ani.
"Astazi faimos, maine infam", a replicat rece Eveillard in timpul unei interviu recent la biroul sau din Manhattan.

Care piata in scadere?
Declinul fondurilor de actiuni la nivel international a fost de 47,7% intre ianuarie 2000 si 31 octombrie 2002 fata de scaderea medie din Statele Unite care a fost de 31,9%. Insa First Eagle SoGen Global a castigat in aceeasi perioada 23%, in timp ce First Eagle SoGen Overseas, a urcat cu 14,6%. First Eagle SoGen Gold, lider in piata nisa a fondurilor in aur, a urcat in aceeasi perioada cu 85,4%, ceea ce-l plaseaza pe primul loc in topul fondurilor mutuale ale anului.
Eveillard, in varsta de 62 de ani, a evitat sa cada in capcana tehnologiei si a dot.com-urilor si a ramas fidel actiunilor clasice. Discipol al faimosului investitor Benjamin Graham, Eveillard spune despre sine ca este un om prudent, care urmareste actiunile care se vand cu discont fata de "valoarea intrinseca", adica suma de cash pe care ar trebui sa o plateasca cineva in prezent daca ar vrea sa cumpere compania.
"Nu este un mister cum am reusit sa crestem in ultimii trei ani", a spus el. "Noi credeam ca oamenii au luat-o razna cu actiunile noii economii. Dar, in timp ce ce balonul noii economii s-a desumflat, actiunile vechii economii si-au pastrat valoarea".
First Eagle SoGen Global, care are active in valoare de 1,9 miliarde de dolari, are un mandat de investitii care-i permite sa plaseze banii atat in actiuni cat si in obligatiuni. Fondul are acum 29% din active in Statele Unite, cel mai mic nivel din ultimii cinci ani. In trecut aceasta pondere ajunsese si la 49%.
In Statele Unite, Eveillard a ales sa investeasca in cele mai putin vestite si mai putin apreciate companii. Cea mai mare investitie a facut-o in compania Rayonier din domeniul lemnului, care a pierdut anul acesta 14%. Mai are pachete de 30 de milioane de dolari atat in Tyco International si McDonald's care se tranzactioneaza acum la cele mai mici preturi din ultimii 52 de ani. Insa problemele pe termen scurt nu-l deranjeaza pe Eveillard, care le considera oportunitati de a gasi actiuni la preturi rezonabile.
"Asa cum obisnuia sa spuna Benjamin Graham, 'viitorul este nesigur'", a spus Eveillard. "Noi suntem foarte atenti la valoare. Daca pretul este bun, nu ne ingrijoram prea mult de imaginea externa".

Boilere in Germania, biciclete in Japonia
El sustine insa ca structura investitiilor sale nu sugereaza faptul ca si-a pierdut increderea in actiunile americane. Numai ca a gasit idei mai bune de investitii in alte parti. Prefera compania Buderus, un producator german de bunuri casnice de buna calitate, care este o marca foarte cunoscuta in Europa. Un alt nume privilegiat de el este Corporacion Financiera Alba, o companie diversificata cu sediul in Spania. Lui Eveillard ii place firma pentru ca detine actiuni la Carrefour, cea mai mare companie de distributie a lumii dupa Wal-Mart. Actiunile europene reprezinta aproape 40% din fondurile externe, de 994 de milioane de dolari.
Prudenta sa consacrata face si mai remarcabil faptul ca Eveillard s-a implicat serios pe piata Japoniei, care inca se mai lupta sa iasa din recesiunea care dureaza deja de 12 ani. Japonia reprezinta 11,5% din fondurile globale si 19,5% din cele externe.
Eveillard recunoaste ca guvernul japonez si societatea par sa fie paralizate de colapsul economiei si al sistemului bancar, aflat la limita falimentului. In acelasi timp, spune el, Japonia este o economie foarte dezvoltata si are o forta de munca foarte bine educata.
Principalele active japoneze sunt Shimano Inc., un lider in productia de componente pentru biciclete si Secom Co. Ltd., un furnizor de servicii de securitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO