Companii

Karom Drinks si-a dublat oferta pentru Zarea

23.03.2004, 00:00 106



Karom Drinks, unul dintre cei trei ofertanti de pe Rasdaq pentru actiunile Zarea SA Bucuresti, si-a dublat pretul de achizitie pentru 49,99% din actiunile producatorului de vinuri spumoase de la 2.250 de lei/actiune la 5.000 de lei/actiune. Noua oferta urca pretul pachetul de aproape 50% din actiunile Zarea la putin peste 1milion de euro.



Cocor SA Bucuresti care a facut o alta oferta publica de cumparare pentru 49% din actiunile Zarea si-a marit la randul sau oferta de la 2.220 de lei/actiune la 2.300 de lei/actiune. A treia oferta a fost facuta de Buzatu Mihaela care detine deja 10% din Zarea cumparate anul trecut de la Radu Cocos, unul dintre fostii actionari ai Astese Production SRL Bucuresti producatorul sampaniei Angelli cumparat anul trecut de unul dintrei cei mai mari producatori mondiali - Henkell&Soehlein din Germania. Restul de 50% din actiunile Zarea sunt detinute de alti actionari. Toate ofertele se vor incheia vineri.



"Nu ne pare rau pentru suma mare de bani oferita peste ceilalti contracandidati. Oferta noastra arata atat transparenta care exista in sistem, cat si aprecierea noastra reala pentru valoarea unei intreprinderi care a scris istorie in Romania. Suntem convinsi ca in aceste conditii Autoritatea pentru Privatizare va subscrie si in acest moment nu ne mai gandim decat la modul in care vom reusi sa punem pe picioare compania care are datorii mari catre stat ", spune Emil Popescu, directorul general al Karom Drinks.



Desi Autoritatea pentru Privatizare a anuntat ca nu intentioneaza sa-si vanda pachetul de actiuni prin intermediul pietei de capital Karom Drinks incearca, prin dublarea pretului pe actiune, sa determine statul sa-i vanda participatia sa pe Rasdaq, desi inclina mai mult catre o privatizare clasica. Nici reprezentantii Cocor nu au exclus posibilitatea participarii la o cumparare prin intermediul unei metode clasice a pachetului de actiuni detinut de stat la Zarea. "Pana pe data de 26 martie 2004 APAPS trebuie sa se decida daca va vinde sau nu pachetul sau de actiuni catre Karom ", sustine Popescu.



Karom Drinks a investit circa 4 milioane de euro in Romania. " Necesarul de investitii la Zarea este estimat la peste 5 milioane euro. Sunt vizate capacitatea de stocare (tancuri noi), instalatiile de filtrare, liniile de imbuteliere, precum si renovarea cladirilor si sustinerea pietei prin capitalul de rulaj si dezvoltarea de noi produse", sustine Popescu.



Actiunile Zarea sunt listate pe Rasdaq iar pretul lor a urcat de la 2.500 de lei/actiune la inceputul aceste luni cand au fost lansate cele trei oferte publice de cumparare la 4.700 de lei/actiune in sedinta de tranzactionare de ieri.



Valoarea nominala a unei actiuni Zarea este de 1.000 de lei, iar pretul mediu inregistrat in ultimele 12 luni de tranzactionare este de 2.071 de lei. Zarea deruleaza afaceri de 4-5 milioane euro anual si mai detine o cota de piata de 8% dupa ce inainte de 1989 a fost principalul producator de vinuri spumoase. Piata vinurilor spumoase a fost estimata pentru anul trecut la circa 10 milioane de sticle.



Karom Drinks este detinut de Schloss Wachenheim, cel mai mare producator de vinuri spumoase din lume dupa numarul de sticle vandute, si este cel de-al doilea mare producator de vinuri spumoase din Romania, dupa Astese Production (circa 45% din piata), cu o cota de piata de circa 18%. Principalele sale marci sunt Faber, Tessoro, Murfatlar Balada.



Ceilalti jucatori din piata sunt Panciu, Jidvei, Cramele Prahova si Spumante Silvania din judetul Salaj, aflata in pragul privatizarii.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO