Companii

KazMunaiGaz: Vom investi peste 500 mil. $ in Rompetrol in urmatorii ani

KazMunaiGaz: Vom investi peste 500 mil. $ in Rompetrol in urmatorii ani

Uzakbay Karabalin, presedintele KazMunaiGaz, a virat in noiembrie in contul lui Dinu Patriciu intreaga suma pentru preluarea Rompetrol

04.01.2008, 17:48 21

"Volumul de investitii anticipat in Rompetrol pentru urmatorii 3-5 ani va depasi 500 de milioane de dolari (330 mil. euro). Fondurile vor fi directionate catre extinderea capacitatii existente (n.r. - de rafinare), dezvoltarea retelei de retail, dar si catre acele segmente care trebuie sa ajunga sa functioneze conform standardelor europene", a declarat Arzhan Takachakov, purtatorul de cuvant al companiei kazahe.
KazMunaiGaz a preluat anul trecut 75% din actiunile grupului condus de Dinu Patriciu, intregul grup Rompetrol fiind evaluat la 3,6 miliarde de dolari (2,4 mld. euro), valoarea tranzactiei fiind estimata la 2,7 miliarde de dolari (1,8 mld. euro). Kazahii vor numi sase membri in consiliul de administratie al grupului Rompetrol, acesta urmand sa fie condus in continuare de catre Dinu Patriciu, care mai detine 20% din actiuni, si de catre Phil Stephenson, partenerul sau american care mai controleaza 5% din actiunile grupului Rompetrol.
Unul dintre cele mai importante planuri pe care kazahii le vor sustine este extinderea capacitatii de rafinare a Petromidia, principalul activ al grupului in Romania, pana la nivelul de 5 milioane de tone anual, plan anuntat si de oficialii grupului Rompetrol.
"Deocamdata, sprijim ideea de a aduce capacitatea de rafinare a Petromidia la 5 milioane de tone pe an, o urmatoare extindere uramand sa fie aprobata dupa o analiza economica privind necesitatea acestui lucru", a mai spus reprezentantul KazMunaiGaz. Kazahii vor aduce in rafinarie aproximativ 5 milioane de tone pe an atunci cand capacitatea Petromidia va fi extinsa, ceea ce inseamna practic ca Rompetrol va renunta la importurile de materie prima din alte tari. In 2006, 31% din titeiul adus la Petromidia era din Kazahstan, 37% din Rusia, 21% din Iran, restul provenind din alte zone, potrivit raportului publicat de companie.
Regiunile in care kazahii vor sa dezvolte Rompetrol sunt Balcanii, zona Mediterana si regiunea Marii Negre si exclud deocamdata o alta achizitie in Romania. O posibila tinta pentru investitorii straini ar putea deveni rafinaria Rafo care anul trecut si-a platit toate datoriile catre stat, datorii care se ridicau la aproximativ 250 mil. euro.
"Nu vor mai exista achizitii in Romania deocamdata. Nu acesta este obiectivul", spune Takachakov.
Totodata, reprezentantul grupului a mai precizat ca nu se afla printre intentiile KazMunaiGaz vanzarea unor active majore din portofoliul Rompetrol in aceasta etapa.
Takachakov a mai precizat ca KazMunaiGaz va continua planurile privind achizitia unei rafinarii cu o capacitate egala cu cea a Petromidiei in Europa, dar a spus ca informatiile legate de acest subiect sunt deocamdata confidentiale. Potrivit celor mai recente informatii legate de acest subiect, tarile de interes pentru achizitia unei rafinarii sunt Franta si Italia. In Franta, Rompetrol este prezent dupa preluarea in 2006 a distribuitorului de produse petroliere francez Dyneff, piata din Italia fiind deocamdata una dintre tintele de extindere, potrivit declaratiilor reprezentantilor grupului petrolier.
Dupa tranzactia dintre Rompetrol si KazMunaiGaz, Dinu Patriciu a devenit cel mai bogat roman. La sfarsitul lunii noiembrie, anul trecut, directorul general al KazMunaiGaz, Uzakbay Karabalin, aflat intr-o scurta vizita la Bucuresti, a declarat ca toti banii din aceasta tranzactie urmau sa-i fie livrati lui Dinu Patriciu in ziua urmatoare.
Acesta nu a confirmat la acel moment valoarea de 2,7 miliarde de dolari (1,8 mld. euro) atribuita tranzactiei.
Afacerile grupului Rompetrol sunt estimate in jurul nivelului de 7 miliarde de dolari pentru anul trecut in timp ce profitul operational ar urma sa fie de 270 de milioane de dolari. Grupul Rompetrol reuneste 40 de firme si este prezent in 13 tari.

Momentele cheie ale celei mai importante tranzactii din 2007
Noiembrie, 2006: Morgan Stanley primeste mandat din partea grupului petrolier Rompetrol pentru a gasi investitori interesati de preluarea unui pachet intre 10% si 25% din actiunile companiei - mama The Rompetrol Group BV.

Ianuarie, 2007: Apar primele informatii potrivit carora KazMunaiGaz din Kazahstan este interesata de pachetul de actiuni din Rompetrol, insa reprezentantii din Romania neaga acest lucru.
Martie, 2007: Dinu Patriciu, principalul actionar al grupului Rompetrol, spune ca are pe masa sase oferte pentru cumpararea unui pachet de 10-25% din actiunile grupului petrolier, discutiile fiind in desfasurare.

August, 2007: KazMunaiGaz cumpara 75% din grupul Rompetrol care este evaluat la 3,6 miliarde de dolari. Valoarea tranzactiei a fost evaluata la 2,7 mld. dolari, dar nu a fost confirmata de niciuna din partile implicate in acest deal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO