Companii

Keratoplastia, o interventie chirugicala de 2000 de USD

09.10.2003, 00:00 202





O noua procedura chirurgicala pentru corectarea prezbitismului, keratoplastie conductiva, aprobata deja in cazul hipermetropiei persoanelor de peste 40 de ani a fost supusa spre aprobare autoritatii americane de reglementare in domeniul medical, Food and Drug Administration, de catre Refractec Inc., relateaza USA Today. Compania se asteapta sa primeasca acceptul FDA in 2004.



Se estimeaza ca circa 90 de milioane de americani sufera de prezbitism, afectiune care apare dupa 40 de ani. Prezbitismul se datoreaza corneei rigidizate, care face dificila focalizarea obiectelor aflate la mica distanta.



Procedura dezvoltata de Refractec utilizeaza unde radiale, "spre deosebire de procedura uzuala pe baza de laser LASIK", aceasta nefiind utilizata in cazul prezbitismului.



Interventia costa intre 1.500 si 2.000 de dolari, iar companiile de asigurari probabil nu vor plati aceasta operatie, intrucat se considera ca ochelarii de vedere sunt suficienti pentru repararea problemei.



In aprilie 2002, FDA a aprobat aceasta procedura pentru persoanele suferinde de hipermetropie.



In scopul de a obtine acceptul FDA pentru recomandarea keratoplastiei conductive, compania va fi nevoita sa demonstreze ca procedura poate trata prezbitismul in conditii sigure, a declarat Daniel Durrie, chirurg oftalmolog si seful grupului de studiu asupra interventiei.



ntr-unul dintre studii, care a fost supus atentiei FDA, Durrie si alti experti au analizat evolutia unui numar de 130 de persoane cu prezbitism si care au fost operate prin aceasta metoda. Echipa a constatat ca, de la numai sapte% care reuseau sa citeasca ziarul inainte de procedura, la un an dupa interventie procentul ajunsese la 69%.



Interventia este sigura, a declarat Marguerite McDonald, un alt chirurg implicat in studiu. Medicii nu au constatat nici un semn de infectare, iritatii sau alte probleme de natura sa determine afectiuni de vedere.



Totusi, cercetatorii inca nu stiu ce complicatii ar putea aparea mai tarziu, sustine oftalmologul Peter Whitted, de la Midwest Eye Care din Omaha.



"Este o operatiune chirurgicala si, ca orice operatie, presupune anumite riscuri", a afirmat el, adaugand ca, desi procedura pare sigura, este posibil sa iasa la iveala afectiuni rare pe masura ce trece timpul. Whitted este si purtatorul de cuvant al organizatiei Prevent Blindness America.



El a cerut eventualilor voluntari sa discute cu medicul despre toate riscurile inainte de a-si da acordul pentru realizarea operatiei.



Pe de alta parte, nimeni nu stie care este "termenul de valabilitate" al interventiei si daca nu va fi nevoie de o a doua operatie dupa cinci sau zece ani.



Prezbitismul apare in momentul in care corneea devine mai rigida. Astfel, chiar daca muschii circulari din jurul corneii sunt in continuare capabili de contractie sau relaxare, curbura corneii nu se mai adapteaza suficient pentru a permite focalizarea corecta. Rezultatul este ca imaginea focalizeaza in spatele retinei, deci vederea la distanta scurta devine impaienjenita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO