Companii

Keros Ceramica, 20 mil. euro intr-o fabrica de tigle

24.05.2006, 00:00 253

Firma spaniola Keros Ceramica ar putea construi o fabrica de tigle in Romania, in cazul in care autoritatile bulgare vor respinge proiectul initial, care prevede amplasarea unitatii in zona industriala Ruse, potrivit agentiei bulgare BGNES.

Presedintele consiliului de administratie al reprezentantei Keros din Bulgaria, Salvador Ferrer, anunta in luna iunie a anului trecut ca firma intentioneaza sa investeasca aproximativ 12 milioane de euro pentru construirea unei fabrici in orasul Vetovo, din nord-estul Bulgariei, anuntand ca investitia ar putea ajunge, in timp, la 20 de milioane de euro.

Compania a castigat licitatia pentru o suprafata construibila de aproximativ 117.000 de metri patrati in zona industriala Ruse, insa tribunalul regional a anulat decizia primariei si a interzis inceperea lucrarilor de constructie, desi Keros investise deja aproximativ 1,8 milioane de euro.

Decizia anularii licitatiei a fost determinata de actiunea inaintata de o alta firma participanta la licitatie, Retro-2003, care, desi prezenta un proiect cu investitii mai mici si cu locuri de munca mai putine decat cele prevazute de Keros, avea o oferta de pret mai mare pentru teren.

Autoritatile din Ruse au trimis tribunalului regional un raport in care sunt prezentate ofertele celor doua firme, precum si motivele alegerii firmei din Spania.

Potrivit BGNES, in cazul in care autoritatile nu vor lua o decizie in acest caz in urmatoarele doua saptamani, investitorii spanioli intentioneaza sa transfere afacerea in Romania.

Compania intentiona sa construiasca in Bulgaria prima unitate de productie din afara Spaniei, cu o capacitate de productie anuala de circa 5 milioane de metri patrati si cu o cifra de afaceri anuala de circa 30 de milioane de euro.

Piata romaneasca de invelitori a ajuns anul trecut la circa 100 de milioane de euro, in crestere cu aproximativ 20-25%, potrivit jucatorilor din domeniu.

Acest trend se va mentine si in anii urmatori, datorita dezvoltarii pietei constructiilor rezidentiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO