Companii

Knauf: 70 mil. euro intr-o fabrica de gips-carton langa Cluj

25.06.2008, 18:26 388

Grupul german Knauf, cu afaceri anuale de peste 5 mld. euro, va incepe anul viitor constructia unei fabrici de gips-carton cu o capacitate de 35 de milioane mp langa Cluj, in urma unei investitii de circa 70 mil. euro.
Germanii vor deveni astfel al treilea producator de gips-carton, dupa investitiile realizate de grupul Rigips Romania (parte a grupului francez Saint-Gobain) si de Lafarge Arcom Gips, divizie a grupului francez Lafarge.
Knauf are deja in derulare o investitie similara in Bulgaria, care va acoperi sudul tarii si Bucurestiul, urmand ca fabrica de la Cluj sa acopere cererea din Transilvania si nordul tarii.
"Dupa ce vom finaliza fabrica din Bulgaria, vom incepe constructia unei fabrici langa Cluj, care va avea o capacitate de productie de 35 de milioane de metri patrati (n.r.-echivalentul a jumatate din consumul de anul trecut de gips-carton). Fabrica din Cluj va acoperi cererea din nordul tarii, in timp ce fabrica din Bulgaria va asigura comenzile din sudul tarii si Bucuresti", a declarat pentru ZF Frederick Knauf, directorul general al Knauf Gips, filiala locala a grupului, si membru in Consiliul de Administratie al grupului Knauf. Noua fabrica va necesita intre 100 si 300 de angajati si va deveni operationala in doi ani de la inceperea constructiei.
"Intentia de a construi o fabrica pe piata locala a fost luata in urma cu mai multi ani, pentru ca suntem optimisti in ceea ce priveste dezvoltarea sectorului constructiilor. In plus, avem materie prima foarte buna la cariera de gips pe care o avem langa Huedin", spune reprezentantul Knauf.
Piata de gips-carton a ajuns anul trecut la circa 60-65 de milioane mp, echivalentul a peste 100 mil. euro. "In prezent, consumul de gips-carton se ridica la 3 metri patrati pe cap de locuitor, urmand ca in urmatorii trei ani sa ajunga la 4 metri patrati per capita", afirma Knauf. Knauf Gips a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 40,7 mil. euro, in crestere cu 50% fata de 2006. "In primul trimestru al anului am realizat o crestere de 30% a vanzarilor pentru toate categoriile de produse, datorita proiectelor rezidentiale, industriale si de birouri. Pentru anul acesta am bugetat o crestere de circa 15-20%, in ritmul de dezvoltare al pietei", spune Knauf.
Potrivit lui, piata romaneasca de constructii va mai inregistra cel putin inca doi ani de crestere, asa cum s-a intamplat si in statele baltice dupa ce au aderat la Uniunea Europeana si au inregistrat patru ani de dezvoltare puternica a afacerilor.
Grupul Knauf, fondat in 1932 de fratii Karl si Alfons Knauf, are peste 100 de fabrici si 18.000 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO