Companii

Kober: Daca nu venea criza in ultimul trimestru din 2008, mai cresteam cu 3-4%

Kober: Daca nu venea criza in ultimul trimestru din 2008, mai cresteam cu 3-4%

Aurel Kober, presedintele si actionarul majoritar al Kober: Probabil primele rezultate care vor permite o evaluare realista a potentialului acestui an vor aparea la sfarsitul semestrului intai

10.04.2009, 00:00 70

"In anul 2008 nu putem afirma ca am fost afectati de criza, deoarece primele semnale puternice au aparut la sfarsitul lunii septembrie - inceputul lunii octombrie. Deja sezonul de vanzare a vopselelor era practic incheiat. Cu toate acestea, probabil, fara criza, am fi putut sa majoram cifra de afaceri cu 3-4%", a declarat Aurel Kober, presedintele si actionarul majoritar al Kober.

Principalii factori care au influentat cresterea vanzarilor a fost dezvoltarea sectorului imobiliar din primele zece luni ale anului trecut si cresterea consumului si a puterii de cumparare a populatiei, materializata in lucrari de renovare a constructiilor, precum si in constructia de case individuale. In plus, vanzarile companiei au fost influentate si de lansarea vopselei Zertifikat, care a avut o crestere peste asteptari, compania avand probleme in satisfacerea comenzilor primite.
"In 2009 ne-am propus dezvoltarea liniilor de produse cu cel mai mare potential: vopsele lavabile, tencuieli decorative, lacuri pentru lemn si acoperiri speciale pentru metal", afirma presedintele companiei.
Piata de lacuri si vopsele a crescut in 2008 cu circa 15%, pana la 215-230 de milioane de euro, fata de anul precedent, insa anul acesta cele mai pesimiste previziuni indica o scadere a pietei pana la nivelul de circa 200 de milioane de euro inregistrat in 2007.
"Este evident ca in acest an piata de lacuri si vopsele, in ansamblul ei, nu va creste fata de anul anterior, ci dimpotriva, va scadea. Cat de mare va fi contractia este greu de estimat in acest moment. Probabil primele rezultate care vor permite o evaluare realista a potentialului acestui an vor aparea la sfarsitul semestrului intai", explica Kober.
Majorarea pretului la vopsele
Una din consecintele crizei este cresterea preturilor la principalele produse de lacuri si vopsele, deoarece marjele producatorilor nu au permis preluarea cresterilor de preturi aferente materiilor prime din cauza ratei de schimb leu/euro si a majorarii preturilor in euro.
Kober a finalizat in luna august prima etapa a investitiei de 10-12 milioane de euro intr-o noua unitate de productie de lacuri si vopsele la Savinesti cu o capacitate de productie de 120.000 de tone pe an, prin care va ataca puternic segmentul vopselelor ecologice, pe baza de apa. Noua fabrica era prevazuta sa ajunga la capacitate maxima anul acesta, insa criza va amana acest moment.
Principalii competitori ai Kober sunt Policolor, companie detinuta de fonduri de investitii, dUfa Deutek, companie achizitionata in 2005 de fondul de investitii Advent, Fabryo Corporation, afacere detinuta de fondul de investitii suedez Oresa Ventures, si compania cu capital grecesc Atlas Corporation.
Compania Kober infiintata in 1991 de catre omul de afaceri Aurel Kober are in prezent circa 500 de angajati si nu a luat nicio decizie de restructurare a personalului.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO