Companii

Kohl&Partner: Sunt cateva proiecte de hoteluri blocate

01.02.2009, 15:55 36

Piata hoteliera din Romania este afectata ca urmare a crizei financiare nu numai prin diminuarea gradului de ocupare al unitatilor deja existente pe piata, ci si prin blocarea unor proiecte de investitii.

"Avem mai putine proiecte in Romania pentru ca dezvoltatorii obtin mai greu finantare de la banci. Ne axam insa pe proiectele de infrastructura si de dezvoltare a turismului", a spus Martin Schaffer, managing partner al companiei de consultanta in industria hoteliera Kohl&Partner.
Kohl&Partner, care si-a deschis la sfarsitul anului trecut un birou in Romania, vizeaza atingerea unor afaceri de un milion de euro pe piata locala in 2009, desi unele proiecte au fost anulate din cauza crizei financiare.
"In prezent suntem consultanti pentru un hotel de trei stele in Bucuresti, de circa 150 de camere, care este dezvoltat de un consortiu international, si un alt hotel de patru stele dezvoltat de o companie locala. Acestea urmeaza sa fie afiliate la un lant international. Derulam insa consultanta si pentru o serie de proiecte in Timisoara, Arad si Sibiu, insa dezvoltarea acestora a fost pusa in stand by din cauza crizei", a mai spus Scheffer, care nu a precizat insa numele dezvoltatorilor acestor proiecte.
Cu toate ca piata hoteliera din Capitala este afectata de reducerea bugetelor companiilor, intrucat se axeaza intr-o proportie covarsitoare pe turismul de business, Schaffer apreciaza ca dintre tarile din regiune situatia Bulgariei si mai ales a Ungariei este mult mai proasta.
"Marile lanturi vor sa se dezvolte in Romania pentru ca exista un deficit de locuri bune de cazare. Cred ca piata din Bucuresti este saturata pe segmentul de cinci stele, insa pe doua, trei si patru stele ar mai putea absorbi intre 1.000 si 2.000 de camere", a spus Schaffer. Pe piata de cinci stele s-a deschis anul trecut hotelul Radisson SAS, de 424 de camere, capacitatea pe acest segment ajungand astfel la 2.000 de camere.
Totodata, si provincia va avea locuri de cazare de cinci stele prin afilierea hotelului Dumbrava de la Sibiu la lantul Hilton si prin semnarea la Cluj a unui contract cu Starwood Hotels&Resorts Worldwide, prin care brandul Sheraton va ajunge in proiectul Sigma Tower, dezvoltat de omul de afaceri Arpad Paszkany.
"In orasele din provincie nu cred ca este deocamdata suficienta cerere pentru segmentul de cinci stele, insa este cu siguranta nevoie de unitati de patru stele", a spus Schaffer.
Potrivit reprezentantilor de pe piata hoteliera, ianuarie a fost una dintre cele mai slabe luni pentru hotelieri. Acest lucru nu a fost vizibil insa doar pe piata locala.
"Hotelurile in Viena au inregistrat in ianuarie o scadere de 20% a traficului de business", a spus reprezentantul Kohl&Partner. De altfel, in Viena hotelierii au intrat si intr-o lupta a preturilor.
"Criza financiara a determinat o scadere a preturilor de 10%-15% in Viena comparativ cu anul trecut si cred ca vom asista la o diminuare a tarifelor si pe piata din Romania. Cred ca nu este neaparat un lucru bun pentru proprietari, pentru ca dupa aceasta perioada va fi foarte greu sa ridice din nou preturile", a mai spus Schaffer.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO