Companii

Kolbenschmidt va angaja 700 de persoane la Dej

17.07.2008, 19:04 98

Producatorul german de componente pentru motoare Kolbenschmidt intentioneaza sa investeasca 80 de mil. euro in Dej pentru realizare a patru unitati de productie, urmand sa faca 700 de angajari.
Compania a semnat un acord cu Arc Parc, firma care administreaza singurul parc industrial privat din judetul Cluj, in urma caruia, in prima faza, va realiza doua facilitati de productie in care va realiza bloc-motoare pentru automobilele Porsche, Jaguar si Volvo. Primele blocuri motor vor fi livrate in ianuarie 2009.
"Unitatea de productie a motoarelor pentru Porsche se va intinde pe o suprafata de 15 hectare, iar faptul ca producatorul german va deschide o facilitate in judetul Cluj a determinat deja alti constructori sa se intereseze de zona Dejului, pentru a investi in viitor aici", a declarat pentru ZF Transilvania Adriana Cristea, directorul general al Arc Parc.
Facilitatea de productie destinata componentelor realizate pentru Porsche va avea in prima faza circa 300 de angajati in cele doua fabrici, iar dupa finalizarea celei de-a doua etape vor fi create 700 de locuri de munca.
Conform directorului Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), Daniel Don, reprezentantii grupului german au solicitat sprijin pentru recrutarea a circa 500 de angajati pentru prima faza a investitiei.
Parcul industrial din Dej se intinde pe o suprafata de 40,18 hectare si mai are printre "chiriasi" companii din domeniul automotive. Primul investitor a fost compania Trelleborg, care a investit aici aproximativ 10 mil. euro, intr-o fabrica de componente auto.
Potrivit conducerii companiei care administreaza Parcul Industrial Dej, compania suedeza a beneficiat de privilegiile primului investitor, astfel ca terenul de doua hectare a fost vandut catre Trelleborg. Potrivit directorului Arc Parc, in momentul in care Parcul Industrial Dej va fi ocupat in totalitate, investitiile atrase vor depasi valoarea de 200 de milioane de euro.
Directorul AJOFM a spus ca la finalizarea investitiilor din parcul industrial Dej, aproximativ 5.000 de persoane vor produce componente de motor pentru Porsche si alti producatori internationali de automobile.
Administratorul parcului a anuntat ca va derula in urmatorii cinci ani proiecte cu o valoare de 17 milioane de euro in dezvoltarea infrastructurii parcului. Pana in prezent compania a investit circa 20% din aceasta suma. "Intentionam ca in perioada urmatoare sa realizam documentatia necesara pentru accesarea unor fonduri europene, urmand ca lucrarile de infrastructura sa le realizam treptat in functie de cererile investitorilor", a precizat Adriana Cristea.
In Romania producatorul de componente Schaeffler realizeaza rulmenti pentru automobilele marca Porsche, in timp ce la Slatina, Honsel Industries produce componente pentru motoarele Volkswagen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO