Companii

Kronospan creste miza pe fabrica de la Sebes si mai investeste 25 mil. euro

04.11.2005, 14:21 154

Grupul austriac Kronospan, care activeaza in industria prelucrarii lemnului, a finalizat o investitie de 25 de milioane de euro in cadrul fabricii de PAL (placi aglomerate) pe care o detine la Sebes, judetul Alba.

Banii au fost folositi pentru instalarea unui uscator de aschii folosite in procesul de productie si a unui sistem antiincendiu.

"Constructia noului uscator a pornit din necesitatea de a atinge capacitatea proiectata si garantata la preluarea fabricii la care adaugam dorinta de a imbunatati performantele utilajelor in vederea reducerii impactului asupra mediului prin mentinerea emisiilor mult sub nivelul stabilit de lege. El va reduce sub jumatate emisiile de praf", a declarat Adrian Bacila, directorul de productie al Kronospan Sebes.

Potrivit acestuia, noul uscator a fost prevazut in cadrul programului de modernizare a liniei de PAL care, impreuna cu noua presa, va contribui la atingerea unei capacitati de productie de aproximativ 800.000 de metri cubi pe an.

Grupul austriac a cumparat anul trecut cele doua fabrici (una de PAL si una de MDF) detinute de rivalul sau italian Gruppo Frati la Sebes, in urma unei tranzactii de 200 mil. euro. "Investitia totala a grupului Kronospan in achizitionarea si modernizarea capacitatii de productie din Romania se ridica la peste 250 de milioane de euro, din acestia aproximativ 50 de milioane de euro fiind investitiile directe", a mai spus Bacila. El a adaugat ca, in prezent, intreaga unitate din Sebes produce 1.850 de metri cubi de placi intr-un interval de 24 de ore, cifra de afaceri cumulata fiind de circa 120 de milioane de euro pe an.



Economii din rumegus

Cele doua unitati de productie folosesc ca materie prima deseuri provenite din exploatarea sau prelucrarea lemnului. Kronospan

si-a dezvoltat si o retea de achizitie a rumegusului provenit din exploatarea lemnului, firma avand montate aproape 300 de containere in zonele de exploatare in care exista multe gatere.

"Intr-o luna putem economisi intre 250.000 si 300.000 de euro prin colectarea si arderea pulberii emise pe care o transformam in energie", a explicat oficialul firmei.

Compania s-a orientat in special spre piata interna pe care distribuie 70% din productia de PAL pe care o realizeaza si 30% din productia de MDF. Pentru piata interna, societatea si-a dezvoltat recent o retea de vanzari prin care incearca sa acopere toate regiunile Romaniei.

In ceea ce priveste piata externa, societatea din Sebes exporta in special in tarile vecine - Moldova, Ucraina, Ungaria, dar produsele Kronospan ajung si in Asia, in China, Egipt sau Siria.

"Focusul societatii Kronospan din Sebes este piata interna. Avem stabilite contacte importante cu principalii producatori de mobilier din Romania. Este normal ca avem nevoie si de export. Expediem produsele noastre pe vapoare din portul Constanta spre diferite tari, in mare parte in zonele pe care le avea si Gruppo Frati", a declarat Christian Muller, directorul comercial al Kronospan.

Oficialii concernului spun ca vor investi in marirea capacitatii de productie din Sebes, astfel incat in urmatoarele sase luni fabrica din Romania sa devina una dintre cele mai importante divizii a grupului.

Grupul austriac a devenit astfel principalul furnizor de PAL din Romania si unul din principalii furnizori din Europa Centrala si de Est, unde are mai multe fabrici.

Intrarea grupului austriac pe piata romaneasca nu s-a desfasurat fara obstacole. Anul acesta, Kronospan a facut obiectul unei anchete a Consiliului Concurentei care s-a finalizat cu o amenda de 900.000 de euro. Investigatia a inceput dupa ce, imediat dupa preluarea celor doua fabrici de la Sebes, compania a decis majorarea preturilor la PAL, ceea ce a atras reclamatii din partea producatorilor de mobila.

Acestia au sesizat Consiliul Concurentei, sustinand ca majorarea preturilor este un abuz de pozitie dominanta. Dupa terminarea anchetei, Consiliul Concurentei a acordat companiei austriece una dintre cele mai mari amenzi date pana acum de organismul de reglementare. Reprezentantii Kronospan au contestat decizia Consiliului Concurentei.

Kronospan are companii in 11 tari europene, dar cel mai puternic s-a extins in regiunea Europei Centrale si de Est, unde a ajuns la o cota de piata de peste 45%. Grupul a investit recent in noi capacitati de productie in Cehia, Ungaria si Rusia.

La Sebes, cele doua fabrici ale Gruppo Frati au fost cumparate de Kronospan Holding Ltd. (Cipru), care este actionarul tuturor fabricilor grupului Kronospan din Europa Centrala si de Est.

Grupul Krono a fost infiintat in 1897 de catre familia Kaindl din Austria. Exista doua companii separate Kronospan, una cu sediul in Elvetia si una cu sediul in Austria, fiecare controlata de cate unul din cei doi frati care au fondat acest business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO