Companii

Kronospan inchide temporar fabrica de la Sebes

24.10.2006, 18:56 92

Grupul austriac Kronospan, care activeaza in industria prelucrarii lemnului din Romania, a anuntat ca va opri productia fabricii de MDF (material fibrolemnos de densitate mare), pe care o detine la Sebes, din 28 octombrie pana pe 13 noiembrie anul acesta datorita cantitatii insuficiente de masa lemnoasa.
"Datorita aprovizionarii insuficiente a industriei lemnului si hartiei, cauzata de cresterea cererii generata printre altele de catre centralele termice cu biocombustibil, precum si datorita infrastructurii insuficiente pentru transportul lemnului, reducerea productiei este inevitabila", au precizat reprezentantii Kronospan.
Ei au precizat ca grupul austriac nu poate sa plateasca "preturi extrem de mari" pentru lemn, deoarece acestea nu pot fi recuperate din pretul produsului finit.
In acest conditii, reprezentantii companiei au precizat ca sunt nevoiti sa reduca activitatea de export. "Kronospan Sebes se va retrage din anumite piete de export in favoarea aprovizionarii industriei autohtone a mobilei. Vom incerca sa limitam la minimum cresterile de preturi necesare", au adaugat acestia.
Grupul austriac a achizitionat in 2004 cele doua fabrici (una de PAL si una de MDF) detinute de rivalul sau Gruppo Frati la Sebes, in urma unei tranzactii de 200 mil. euro. Investitia totala in achizitia si modernizarea capacitatii de productie s-a ridicat insa la 250 mil. euro, din care aprox. 50 mil. euro sunt reprezentate de investitiile directe.
Conform ultimelor informatii disponibile despre companie, 70% din productia de PAL, respectiv 30% din cea de MDF, realizate de aceasta, se orienteaza catre piata interna. Kronospan si-a dezvoltat, de asemenea pentru piata locala, o retea de vanzari prin care incearca sa acopere toata regiunea Romaniei. Cele doua unitati detinute de grupul austriac folosesc ca materie prima deseuri provenite din exploatarea sau prelucrarea lemnului.
Grupul austriac este principalul furnizor de PAL din Romania si unul dintre principalii furnizori din Europa Centrala si de Est, unde are mai multe fabrici. Grupul Krono a fost infiintat in 1897 de catre familia Kaindl din Austria. Exista doua companii separate Kronospan, una cu sediul in Elvetia si una cu sediul in Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO