Companii

Kronospan pluseaza cu investitii de 10 milioane de euro la Sebes

02.05.2007, 18:06 56

Grupul austriac Kronospan, unul dintre principalii jucatori din industria prelucrarii lemnului, va demara in aceasta vara o investitie de aproximativ 10 mil. euro in extinderea capacitatii de productie de pe platforma proprie din Sebes (judetul Alba).
Austriecii au anuntat ca vor achizitiona o noua instalatie de formaldehida, o substanta chimica folosita in industrie pentru obtinerea rasinilor, necesare in fabricarea placilor de lemn.
"Noua instalatie ne va permite cresterea productiei de formaldehida la 60.000 de tone anual. Automat, asta va insemna si cresterea productiei de rasini lichide folosite la productia de placi de lemn, deci cresterea productiei per ansamblu la nivelul companiei", a declarat Antal Alexandru, administrator al Kronochem Sebes, una dintre diviziile locale ale Kronospan.
Administratorul Kronochem a precizat ca noul proiect este in curs de avizare de catre autoritatile in domeniu. La nivel mondial, Kronospan asigura 2% din capacitatea de productie de formaldehida.
Germania si Italia sunt tarile cu cea mai mare productie anuala de formaldehida din UE, asigurand aproximativ 10% din cantitatea produsa anual in lume.
Europa de Vest are un consum de 30% din consumul global, potrivit informatiilor companiei din Sebes. Ritmul de crestere al pietei de formaldehida este estimat la circa 3,2% anual, potrivit aceleiasi surse.
Grupul austriac detine in judetul Alba doua fabrici de prelucrare a lemnului pe care le-a achizitionat in 2005, de la grupul italian Gruppo Fratti, in urma unei tranzactii de aproximativ 200 mil. euro.
Investitiile totale realizate de Kronospan pana acum in Romania sunt de circa 250 de milioane de euro.
In prezent Kronospan este cel mai mare producator de PAL (placi aglomerate laminate) din Romania, productia realizata la Sebes fiind dirijata aproape integral spre piata interna.
In cazul MDF (material fibrolemnos de densitate mare), Kronospan este unicul producator pe piata interna.
Cele doua fabrici detinute la Sebes de catre grupul austriac au inregistrat in 2005 o cifra de afaceri cumulata de 140,3 mil. euro si o pierdere bruta de aproximativ jumatate de milion de euro.
La inceputul acestui an, actionarii Kronospan au aprobat majorarea cu 13 mil. euro a facilitatilor de credit contractate de la Banca HVB Tiriac, potrivit datelor din Monitorul Oficial. Astfel, actionarii Kronospan Sebes au convenit asupra cresterii sumei imprumutate de la 3 mil. euro la 16 mil. euro, pentru nevoile societatii. Actionarul majoritar al Kronospan Sebes si Kronospan Sepal, cu peste 99% din titluri este Kronospan Holding Limited, companie inregistrata in Cipru.
Alte companii austriece cu activitati in industria de prelucrare a lemnului sunt Egger si Holzindustrie Schweighofer. Primii deruleaza o investitie de 500 mil. euro la Radauti, demarata anul trecut.
Fabrica Egger ar urma sa aiba o capacitate de productie de 600.000 de metri cubi, si ar putea sa devina operationala la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor. Prima faza a proiectului va necesita fonduri de 210 mil. euro.

Austriecii fac regulile jocului
Kronospan este cel mai mare producator local de PAL si MDF;
Investitiile totale derulate in Romania sunt de circa 250 mil. euro;
Productia de PAL merge aproape integral pe piata interna;
Alte companii austriece din industria lemnului sunt Egger si Holzindustrie Schweighofer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO