Companii

Kuma, 2 mil. euro pentru obiecte sanitare la Banesti

30.10.2006, 16:41 99

Kuma Romania, subsidiara locala a producatorului danez de obiecte sanitare Kuma, a finalizat recent o investitie de 2 milioane de euro intr-o capacitate de productie la Banesti, langa Campina, judetul Prahova. Investitia va fi amortizata in aproximativ 10 ani.
"Investitia era necesara datorita cresterii permanente a cererii de produse noi si a fost incurajata de cresterea companiei din ultimii ani, care s-a situat intre 25% si 50% anual", a declarat Hans Christiansen, director general al producatorului danez.
Kuma Produkter Danemarca produce lavoare si blaturi pentru bai si bucatarii turnate din materiale naturale ca marmura, granitul si mozaicul. Danezii sunt prezenti pe piata autohtona din anul 1999 si detin un centru de productie la Campina.
"Profitul realizat la Campina a fost folosit in proportie de 40% la noua investitie", a declarat Camelia Martinescu, directorul executiv al Kuma Romania.
Subsidiara locala a Kuma exporta 60% din productie spre marile lanturi de retail din Scandinavia, Italia, Olanda, Germania, Cehia, Grecia.
In Romania, produsele Kuma sunt comercializate pe piata din anul 2002, iar partenerii de distributie sunt retelele de comert Delta Design, Artima, Ambient. Printre clientii Kuma se regasesc lanturile Continental Hotels, grupul Accor sau McDonald's.
"Hotelurile reprezinta jumatate din piata de desfacere. Clientii (persoane fizice - n. red.) fac parte din clasa medie si de top", a mai spus Martinescu.
Materia prima este in intregime importata, pentru ca producatorii locali nu au tehnologia necesara pentru a asigura continuitatea paletei de culori, a continuat ea.
Pretul produselor variaza intre 70 si 800 de euro.
O cota de piata importanta in Romania o detin obiectele sanitare provenite din China.
"Targetul nostru nu este tentat de aceste produse low-cost", a mai spus Christiansen.
Cifra de afaceri a Kuma Romania a depasit 5 milioane de euro in perioada 2000-2005, pentru acest an estimandu-se o valoare de 2 miloane de euro.
In prezent, compania are 50 de angajati, iar prin deschiderea noii fabrici numarul lor va creste anul viitor cu inca 60.
"Avem ambitia ca in urmatorii cativa ani sa crestem numarul angajatilor de la Banesti la 100", a spus Christiansen.
Fabrica de la Banesti are o capacitate de productie de 3 ori mai mare decat cea de la Campina. Astfel, la Banesti pot fi produse pana la 250 de piese pe zi, a completat Christiansen.
Actiunile Kuma Romania sunt detinute in proportie de 95% de compania daneza, iar restul de 5% de Camelia Martinescu, directorul executiv al companiei.
Cele doua unitati de productie ale Kuma ar putea fi urmate si de altele pe teremn mediu si lung.
"Atat populatia de 22 de milioane de locuitori a Romaniei, cat si pietele tangentiale ar putea oferi pe viitor interesante oportunitati de dezvoltare", a continuat Christiansen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO