Companii

La 20 de ani de la preluare, Procter&Gamble vinde fabrica de la Timişoara unui producător care face detergent pentru Lidl şi dm Drogerie Markt

La 20 de ani de la preluare, Procter&Gamble vinde fabrica...

Autor: Cristina Roşca

13.11.2014, 16:05 2434

Procter&Gamble a vândut fabrica din Timişoara unde realiza detergent sub branduri precum Ariel, Bonux şi Tide, înălbitor Ace şi detergent de vase Fairy. Unitatea de producţie a gigantului american a fost preluată de grupul german Dalli care produce mărci private pentru retaileri pentru Lidl şi dm Drogerie Markt.

„A fost făcut un studiu la nivel european asupra fabricilor P&G şi s-a ajuns la concluzia ca avem supra-capacitate de producţie pe detergent pudru. Astfel, s-a luat decizia vânzării fabricii către grupul Dalli. Contractul a fost semnat ieri”, spune Cornelia Sofronie, external relations manager în cadrul P&G.

Noul proprietar va continua să producă detergent pudră pentru P&G în următorii trei ani şi detergent de vase Fairy în următorii doi ani. „Vor produce însă şi mărci private pentru clienţii lor”, adaugă ea.

La nivel local, primele investiţii ale americanilor cu impact puternic pe piaţă au venit în anul 1995, odată cu achiziţia de la stat a fabricii de detergenţi de la Timişoara. Imediat după preluare, compania a demarat lucrări de reconstrucţie şi retehnologizare. Investiţiile în această unitate au ajuns la peste 50 de milioane de dolari, potrivit estimărilor anterioare P&G. În 2010 gigantul american a deschis şi cea de-a doua fabrică de pe piaţa locală, la Urlaţi. La această fabrică, inaugurată anul trecut în urma unei investiţii de tip greenfield de circa 100 de milioane de dolari, compania realizează produse pentru îngrijirea părului precum Pantene, Head&Shoulders şi Wash&Go. Unitatea din Timişoara produce detergenţii de rufe marca Ariel, Tide, Bonux, detergentul de vase Fairy şi înălbitorul Ace, iar mai puţin de jumătate din bunurile realizate iar drumul exportului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO