Companii

Lafarge amana cu un an finalizarea unor investitii de 90 mil. euro

Lafarge amana cu un an finalizarea unor investitii de 90 mil. euro

Phillipe Platon, directorul financiar al Lafarge Ciment: Estimam o crestere modesta a sectorului constructiilor in 2009 in comparatie cu anii 2006-2008

25.01.2009, 18:08 16

Lafarge Ciment, subsidiara locala a grupului francez Lafarge, va amana cu un an finalizarea programului de investitii in valoare de 90 mil. euro, pe fondul unei cresteri reduse a consumului de ciment fata de momentul inceperii investitiilor in 2008.

Totusi, pe termen mediu strategia Lafarge ramane neschimbata deoarece grupul considera ca Romania are inca un mare potential de crestere pe termen mediu.
"Am hotarat deja ca planul investitional anuntat in 2008 se va finaliza in 2011, in loc de 2010 cum a fost initial anuntat, tocmai pentru ca estimam o crestere mai redusa in comparatie cu momentul lansarii. Ne continuam planul de investitii pe termen mediu anuntat la inceputul anului 2008 si vom face doar unele ajustari in ceea ce priveste graficul de implementare pentru a le incadra in evolutia pietei. Urmatoarea realizare majora consta in construirea celei mai mari unitati de stocare a clincherului in siloz tip dome la uzina noastra de ciment de la Medgidia", a declarat pentru ZF Phillipe Platon, directorul financiar al Lafarge Ciment.  
Compania nu a facut inca publice rezultatele financiare pentru anul 2008, insa nivelul de crestere la noua luni a fost de circa 30%, iar in trimestrul patru Lafarge a realizat vanzari comparabile cu cele din perioada similiara a lui 2007. In aceste conditii, cifra de afaceri a Lafarge Ciment a ajuns in 2008 la circa 380 mil. euro, in crestere cu 25-30% fata de anul precedent, potrivit estimarilor ZF.
"Totusi, din trimestrul patru 2008 am inceput sa resimtim dificultatile pe care clientii nostri le intampina la incasarea contravalorii lucrarilor efectuate, intr-un context in care le este mai greu sa acceseze finantarile bancare", explica Platon, care considera ca este foarte dificil de facut o evaluare a evolutiei pietei cimentului in 2009.
"Estimam o crestere modesta a sectorului constructiilor in 2009, in comparatie cu anii 2006-2008, fara sa excludem un scenariu mai pesimist. Avand in vedere ca mizam pe dezvoltarea constructiilor in perioada care urmeaza in zona infrastructurii mai ales, dar fiind constienti ca anul 2009 va genera rezultate din acest segment mai degraba incepand cu trimestrul al IV-lea, estimam ca piata cimentului va stagna la un nivel care a fost mai mult decat multumitor in anii precedenti", spune reprezentantul Lafarge.
Consumul de ciment a atins in 2008 un nivel record, ajungand la circa 600 kg pe cap de locuitor, echivalentul a 13 milioane de tone de ciment, dublu fata de nivelul din 2005, depasind media europeana care se situeaza la circa 550 kg pe cap de locuitor.
Chiar daca piata va stagna, Lafarge nu va relua activitatea de export, care este in prezent nesemnificativa, si se va concentra pe satisfacerea pietei interne. Compania exporta la inceputul anilor 2000 circa 20-30% din productie, avand in vedere ca volumele vandute erau mult mai reduse.
Grupul Lafarge a intrat pe piata locala in 1997, prin preluarea fostului producator national Romcim, si are peste 1.500 de angajati. Lafarge Ciment detine doua fabrici de ciment la Medgidia si Hoghiz, precum si o statie de macinare la Targu-Jiu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO