Companii

Lafarge, plus 40% din agregate si betoane

31.07.2008, 18:49 17

Lafarge Agregate Betoane, controlata de grupul francez Lafarge, a realizat in primul semestru o cifra de afaceri de 75,4 milioane de lei (20,6 mil. euro), in crestere cu 39% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor companiei.
Veniturile firmei au avansat cu 28,9%, pana la 80,19 milioane de lei (22 mil. euro), iar cheltuielile au avut un ritm de crestere putin mai redus, de 26,2%, ajungand la 71,78 de milioane de lei (19,6 mil. euro). In aceste conditii, profitul net al firmei a inregistrat o majorare de 63%, pana la 7,29 mil. lei (2 mil. euro).
Compania face parte, alaturi de Lafarge Comnord, Lafarge Betoane, GHM Mixbeton Cluj-Napoca si Cariere Plus, din divizia de agregate si betoane din Romania a grupului francez Lafarge, prezent pe piata locala si prin subsidiarele Lafarge Ciment si Lafarge Arcom Gips. Grupul francez Lafarge a programat investitii de 125 mil. lei (35 mil. euro) in perioada 2007-2008 pentru dezvoltarea diviziei de agregate si betoane atat prin achizitii, cat si prin deschiderea unor noi statii de betoane.
Lafarge este prezent cu divizia de agregate si betoane mai mult in jumatatea sud-estica si de nord a tarii, unde detine 14 statii de betoane, 8 cariere, 6 balastiere si un depozit de agregate la Bucuresti, potrivit ultimelor date disponibile.
Capacitatea anuala a Lafarge se situeaza la nivelul de
5 milioane de tone de cariera si de balastiera, in timp ce activitatea de betoane este concentrata pe pietele din Bucuresti, Iasi, Constanta, Ploiesti, Braila si, mai nou, in Cluj.
Piata de agregate se ridica la sfarsitul anului trecut la circa 50 de milioane de tone, in crestere cu 10% fata de 2006, datorita cresterii numarului de proiecte de infrastructura sustinute de stat si a rentabilitatii ridicate a investitiilor imobiliare. Cei mai importanti jucatori de pe piata de agregate sunt Carpat Agregate, Strabag, Grandemar Cluj, Tarmack sau Holcim.
In plus, consumul anual de betoane va ajunge anul acesta la 350-370 de milioane de euro, in crestere cu 15-20%. Anul trecut au fost vanzute 10 milioane de metri cubi de betoane de circa 250-300 de companii, aceasta fiind una dintre cele mai fragmentate sectoare din constructii.
Lafarge concureaza pe piata locala cu alti doi mari producatori de materiale de constructii la nivel mondial, HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia).v

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO