Companii

Laminorul Braila a reintrat in proprietatea statului

15.11.2004, 00:00 104

Statul a redevenit actionar majoritar al societatii Laminorul Braila dupa ce grupul international Tenaris a cesionat gratuit din aceasta luna  pachetul de actiuni detinut in cadrul companiei in favoarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Tenaris devenise actionarul majoritar al Laminorul in iulie anul acesta, o data cu preluarea societatii Tubman International, care controla, alaturi de compania braileana, alte doua societati, Silcotub Zalau si Tubinox Bucuresti.
Initial, grupul Tenaris intentiona sa achizitioneze numai producatorul de tevi Silcotub, dar in final a  cumparat toate cele trei companii,  dupa ce in cursa pentru achizitia Tubman intrase si grupul rus TMK, dispus sa preia toate operatiunile Tubman.
O data cu  semnarea acordului de transfer a pachetului majoritar de actiuni intre Tenaris si AVAS s-a convenit stingerea litigiului privind rezilierea contractului de privatizare a societatii brailene, care a fost deschis de catre stat in urma cu un an impotriva fostului actionar, Tubman International.  Oficialii Tenaris nu au putut fi contactati ieri pentru comentarii.
 Laminorul a fost privatizata in 1999, fostul FPS semnand contractul de privatizare cu societatea Tubman, inregistrata in Gibraltar. Din cauza, neindeplinirii investitiilor asumate prin contractul de privatizare, noul proprietar a fost actionat in justitie de catre AVAS (pe atunci APAPS).
In  2001, AVAS a decis sa-si retraga actiunea din instanta si sa semneze un act aditional prin care se declara de acord cu reesalonarea investitiilor ca urmare a faptului ca investitorul a prezentat un plan de afaceri viabil, urmand sa aiba loc si o majorare de capital cu 5,3 milioane dolari.
Insa in continuare situatia economico- financiara a Laminorul nu a dat semne de imbunatatire,  AVAS  actionand din nou in instanta proprietarul companiei.
Dupa ce Tenaris a anuntat ca se retrage, AVAS a  hotarat, in acord cu reprezentantul sindical, numirea in regim de urgenta a unui administrator provizoriu si instituirea procedurii de administrare speciala, in vederea scoaterii, din nou, la privatizare.
Tenaris, care are vanzari de peste 3 mld. $, este un producator international de tevi din otel cu capacitati de productie in Argentina, Brazilia, Canada, Italia, Japonia, Mexic si Venezuela.
Titlurile Laminorul sunt listate pe RASDAQ, la ultimul pret la care aceste actiuni au fost tranzactionate, de 5.000 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei, fiind de 1,7 milioane de euro.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO