Companii

Laminorul Braila si-a redus pierderile de sase ori

24.02.2005, 00:00 15

Producatorul de metale feroase Laminorul Braila a reusit sa-si reduca pierderile de sase ori anul trecut, de la 2,6 milioane de euro la 0,4 milioane de euro.



"Reducerea pierderilor s-a datorat faptului ca Tubman International a vandut terenuri ale companiei inainte ca Tenaris sa preia Tubman", a comentat Virgil Sinca, directorul general al Laminorul. Sinca s-a abtinut apoi sa mai faca orice fel de comentarii asupra rezultatelor societatii.



Veniturile totale ale companiei au crescut in 2004 cu 20%, atingand 5,5 milioane de euro. Vanzarile Laminorul au inregistrat insa o scadere de 41,2%, cifrandu-se anul trecut la 2,9 milioane de euro.



Laminorul a fost cumparata anul trecut de grupul international Tenaris, impreuna cu Silcotub Zalau si Tubinox Bucuresti. Tenaris, unul dintre principalii producatori de tevi la nivel mondial, a preluat societatea Tubman International, care detinea participatii majoritare la cele trei firme. Ulterior, Tenaris a transferat Laminorul Braila, cu titlu gratuit, in portofoliul AVAS.



Laminorul avea la finalul lui 2004 datorii totale de 6,3 milioane de euro, in timp ce creantele societatii se ridicau la aproximativ 54.000 euro.



La sfarsitul lunii noiembrie 2004, AVAS a fost imputernicita de Guvern, printr-o ordonanta de urgenta, sa acorde societatii un imprumut rambursabil in limita sumei de 95 de miliarde de lei (0,25 milioane de euro la un curs de 38.000 lei/euro). Ulterior, Consiliul Concurentei a inceput o investigatie cu privire la acest credit, urmand sa stabileasca daca imprumutul poate fi considerat ajutor de stat, tinand cont de faptul ca, potrivit practicii europene in materia ajutorului de stat, daca o institutie bancara sau de credit privata nu ar acorda imprumutul in conditii similare, acesta constituie ajutor de stat.



Imprumutul are un termen de rambursare de trei ani si o perioada de gratie de 12 luni, atat pentru rata de capital, cat si pentru dobanda. Creditul a fost contractat la o rata a dobanzii echivalenta cu dobanda medie practicata de banci pentru creditele acordate clientilor nebancari.



Laminorul a fost privatizata in 1999, fostul FPS semnand contractul de privatizare cu societatea Tubman, inregistrata in Gibraltar.



Dupa ce Tenaris a anuntat ca se retrage, AVAS a hotarat, in acord cu reprezentantul sindical, numirea unui administrator provizoriu si instituirea procedurii de administrare speciala, in vederea scoaterii, din nou, la privatizare.



AVAS controleaza in prezent 69,9% din actiunile Laminorul. titlurile societatii din Braila sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste actiuni perfectandu-se la pretul de 4.000 lei/actiune.



La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 1,5 milioane de euro. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO