Companii

Lasselsberger detine acum trei producatori de placi ceramice din Romania

28.09.2004, 00:00 94

Grupul austriac Lasselsberger, una dintre cele mai mari afaceri de familie de pe piata materialelor de constructii din Europa, a achizitionat in numai cinci luni de zile toti cei trei mari producatori de placi ceramice din Romania. Dupa achizitia Sanex Cluj si a Mondial Lugoj, austriecii au reusit la finele saptamanii trecute sa preia controlul grupului ungar Zalakeramia, care este proprietarul Cesarom Bucuresti, al doilea producator de placi ceramice din Romania.
Lasselsberger a cumparat pentru 25,6 milioane euro (6,3 miliarde de forinti) pachetul de 50,1% din actiunile Zalakeramia, detinut de catre banca ungara AEB, cunoscuta ca "bratul bancar din Ungaria al concernului rus Gazprom", potrivit agentiei ruse de presa Interfax.
Lasselsberger, cu afaceri de circa 700 milioane de euro anual, va controla astfel direct peste jumatate din piata romaneasca de placi ceramice, estimata anul trecut la o valoare de circa 110 - 115 milioane euro. Pe piata, mai activeaza doi producatori mult mai mici si importatorii, care acopereau anul trecut peste 50% din cerere.
"General Banking and Trust (AEB), bratul bancar ungar al grupului rus Gazprom, a anuntat vineri ca a vandut pachetul sau majoritar la producatorul ungar de placi ceramice Zalakeramia catre subsidiara ungara a companiei austriece Lasselsberger Ceramics prin intermediul unei tranzactii derulate pe bursa (la Budapesta, unde sunt listate titlurile Zalakeramia - n.r.) pe 23 septembrie", relateaza Interfax. Sursa citata adauga ca participatia austriecilor a ajuns astfel la 89,70%, chiar sub limita de 90%, care o data atinsa permite lansarea unei oferte pentru preluarea actiunilor detinute de actionarii minoritari existenti, ceea ce va conduce la o eventuala delistare a Zalakeramia de pe bursa de la Budapesta.
"Nu putem face mai multe comentarii pana la data intrunirii boardului Lasselsberger, care va avea loc peste doua saptamani. Asteptam decizia oficiului concurential din Romania (Consiliului Concurentei - n.r.), unde este deja pe rol dosarul Cesarom", a spus pentru Ziarul Financiar Daniel Romeyer, director executiv in cadrul grupului Lasselsberger.
Zalakeramia detine 98,67% din actiunile Cesarom Bucuresti, potrivit ultimelor informatii disponibile.
Austriecii au mai incercat sa preia controlul Zalakeramia tot pe bursa de la Budapesta in luna iunie, cand nu au reusi decat sa-si majoreze participatia de la 28,24% la 39,59%, in conditiile in care banca controlata de Gazprom a refuzat sa vanda din pachetul majoritar de actiuni.
Cesarom Bucuresti dispune de capacitati de productie de 4,5 milioane metri patrat de placi ceramice si importa anual in jur de 500.000 de metri patrati. Compania a raportat pentru anul trecut un profit net de circa 4 mil. euro la o cifra de afaceri de 27,2 mil. euro. Zalakeramia, cu Cesarom si alte fabrici din Ungaria si Croatia in portofoliu, a facut in 2003 afaceri de peste 76 mil. euro.
Zalakeramia a investit peste 30 mil. $ din 1997 pana acum la Cesarom.
Austriecii au intrat pe piata din Romania in luna aprilie a acestui an, cand au
achizitionat vehiculul de investitii Goodison Holdings BV, ce detinea 67,4% din actiunile Sanex Cluj. Valoarea tranzactiei este de circa 15 mil. $. Recent, austriecii au cumparat de la grupul german Villeroy & Boch fabrica Mondial Lugoj, dar in cadrul tranzactiei au renuntat in favoarea germanilor la activitatile de obiecte sanitare de la Sanex Cluj si Mondial Lugoj.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO