Companii

Leasing de 395 milioane de dolari in 2000, in crestere cu 44%

14.06.2001, 00:00 13



Piata totala de leasing din Romania a ajuns anul trecut la 395 de milioane de dolari, cu 44% mai mult ca in 1999, din care cea mai mare pondere o reprezinta contractele de leasing extern (crossborder), in valoare de 260 milioane de dolari, releva un studiu al companiei de cercetari de piata Mercury Consulting Research.

Contractele de leasing intern reprezinta doar 34% din totalul pietei, adica 135 milioane de dolari, in scadere fata de anul 1999, cand ponderea a fost de 47%, releva acelasi studiu.

"Principalele probleme pe care le intampina leasingul in Romania sunt cele legate de legislatie deficitara" a declarat Ioan Ban, presedintele Uniunea Nationala a Societatilor de Leasing din Romania (UNSLR) la simpozionul "Leasing, modalitate moderna de finantare", organizat ieri de InterLeasing.

Oficialii Ministerului de Finante se declara si ei de acord cu perfectionarea reglementarilor legislative.

"Suntem in favoarea simplificarii legilor fiscale, care sunt greu de aplicat din cauza incoerentei legislative", a declarat Gheorghe Oana, secretar de stat in Ministerul de Finante. "La sfarsitul acestui an vom elabora un nou cod fiscal si reglementari noi, iar din anul 2003 speram sa existe o lege separata a profitului, a TVA".

"Important este insa ca bancile finantatoare sa-si revizuiasca pozitia privind marja pe care o practica (diferenta intre dobanda perceputa si inflatie), care este foarte mare comparativ cu ceea ce se intampla in strainatate", a mai declarat Oana.

Potrivit datelor UNSLR, anul trecut membrii uniunii au incheiat 7.500 de contracte in valoare de peste 300 de milioane de dolari, iar in primul trimestru al acestui an numarul de contracte a fost de 1.800, in valoare de peste 100 milioane de dolari.

Piata leasingului din Romania este inca una incipienta, insa cu un potential mare de dezvoltare, in conditiile in care concurenta este una redusa, iar rata de profit este una satisfacatoare, potrivit celei mai mari parti a companiilor care activeaza in domeniu.

O caracteristica a pietei romanesti este aceea ca in ultimii ani contractele de leasing extern au castigat in totalul contractelor de leasing. Astfel, daca in 1999, valoarea contractelor de leasing extern era de 145 milioane dolari (63% din totalul valorii contractelor de leasing de 275 milioane dolari), in 2000 ponderea leasingului externe a ajuns la 66% (260 milioane de dolari din valoarea totala de 395 milioane dolari).

Cu toate acestea, doar 20-30% dintre firmele care presteaza servicii de leasing extern detin 80% din totalul valorii contractelor.

Pentru urmatorii ani, se estimeaza, potrivit majoritatii companiilor din piata, o crestere a nivelului valorii contractelor de leasing extern, insa concomitent, o scadere a ponderii acestora in total.



Laesingul auto domina piata

Segmentul de leasing extern estimat anul trecut la 135 milioane dolari, in crestere cu 4% fata de anul 1999, este dominat (in proportie de peste 80%) de leasingul in domeniul auto. Cum anul trecut s-a manifestat o scadere a nivelului pietei auto pe total, aceasta s-a reflectat si asupra segmentului de leasing intern, care a scazut de la 47% din totalul contractelor in 1999, la 34% in 2000.

In prezent, pe piata romaneasca de leasing exista 7.000 de societati care au ca obiect de activitate principal prestarea de servicii de leasing. Dintre acestea, doar o cincime "tin" peste 85% din totalul contractelor de leasing intern.

Pentru urmatorii ani, jucatorii din piata estimeaza o crestere a ponderii contractelor de leasing intern in totalul contractelor de credit, aceasta in conditiile in care se va vor rezolva problemele legislative si cele legate de insuficienta cunoastere a sistemului de leasing in randul clientilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO