Companii

Liderul berarilor dă semne de stabilizare, după un declin de 11%

Autor: Ioana David

18.01.2011, 23:54 43

Vânzările locale ale SABMiller, producătorul brandurilor Ursusşi Timişoreana, au rămas constante (în volum) în intervaluloctombrie - decembrie 2010 comparativ cu perioada similară a anului2009, în condiţiile în care piaţa a înregistrat o scădere, potrivitinformaţiilor din raportul trimestrial al companiei.

Intervalul pentru care s-a făcut raportarea corespundetrimestrului trei al anului financiar al companiei, respectivaprilie 2010 - martie 2011.

Tendinţa de stabilizare a vânzărilor Ursus Breweries reprezintăun semnal pozitiv pentru întreaga piaţă după ce anterior trendulera de scădere. Astfel în perioada aprilie-septembrie 2010, primulsemestru al anului financiar al companiei, scăderea a fost de 11%faţă de exerciţiul anterior.

Compania, care mai are în portofoliu şi branduri precum Ciucaş,Stejar, Azuga, Redd's, Peroni Nastro Azzurro, deţine fabrici laTimişoara, Buzău şi Braşov.

În noiembrie 2010, Ursus a închis fabrica din Cluj, unitateacare potrivit companiei avea costuri mari de operare. Anterior,grupul închisese şi centrul de producţie de la Azuga, peste 300 deoameni fiind afectaţi în total de aceste măsuri dereorganizare.

Cifra de afaceri a Ursus Breweries, subsidiara locală aSABMiller, a stagnat în lei şi a înregistrat o scădere de peste 12%în euro, la 1,2 miliarde de lei (284,2 mil. euro), potrivit datelorRegistrului Comerţului aferente anului 2009, ultimele disponibile.În acelaşi interval, profitul net s-a redus semnificativ, la 20,6mil.lei (4,8 mil. euro) faţă de 146,2 mil. lei (39,7 mil. euro) înurmă cu un an.

În industria berii, bilanţul ultimilor doi ani arată că peste650 de oameni au rămas fără locuri de muncă, patru fabrici de berecu tradiţie din Haţeg (Hunedoara), Azuga (Prahova), Blaj (Alba) şiCluj-Napoca şi alte două de dimensiuni mici din Galaţi şi Ialomiţafiind închise. Astfel, numărul de centre de producţie de bere a maiscăzut cu 6 unităţi, în condiţiile în care în 2008 mai funcţionauîn România în jur de 20 din cele 125 de fabrici active în 1994.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO