Companii

LUKOil amana repornirea rafinariei Petrotel

28.09.2004, 00:00 33

Grupul petrolier rus LUKOil va reporni rafinaria Petrotel de la Ploiesti spre finele lunii octombrie, cu o intarziere de o luna fata de obiectiv, datorita instalarii unor echipamente noi si a livrarii unor asemenea echipamente, a spus pentru Ziarul Financiar Ghenadi Abalov, directorul de relatii cu presa in cadrul LUKOil Downstream Romania.
Potrivit acestuia, capacitatea de rafinare la Petrotel in momentul repornirii va fi de aproximativ 2,4 milioane tone pe an. Potrivit oficialilor LUKOil, valoarea programului de retehnologizare si modernizare a rafinariei Petrotel, inclusiv cu achizitii de utilaje si instalatii, se ridica la suma de 250 milioane de dolari. In finantarea proiectului, ce viza producerea de carburanti la standarde Euro 3,Euro 4 si Euro 5, s-a implicat si Banca Mondiala, prin intermediul diviziei sale de investitii - International Finance Corporation (IFC).
Rafinaria Petrotel este una dintre cele mai mari rafinarii din Romania, prevazuta cu o capacitate de procesare de peste 3,5 milioane tone de titei pe an.
LUKOil a intrat pe piata romaneasca in 1998 prin preluarea pachetului majoritar al rafinariei Petrotel Ploiesti de la statul roman. Rafinaria a fost inchisa apoi in 2001 pentru derularea proiectului de modernizare, LUKOil pompand fonduri in expansiunea rapida a retelei de benzinarii.
In acest moment, LUKOil opereaza o retea de 240 - 250 de statii pe piata de distributie a carburantilor, fiind la concurenta cu grupul privat Rompetrol al doilea operator de pe piata, dupa Petrom.
LUKOil, cu un volum de investitii de peste 335 milioane dolari, este in prezent cel mai mare investitor strain pe piata petroliera din Romania, urmand sa fie devansat pana la finele acestui an de catre grupul austriac OMV, ce va prelua Petrom intr-o tranzactie de peste 1,4 mld. euro.
Oficialii grupului rus au anuntat in primavara ca sunt interesati sa discute cu viitorul proprietar al Petrom preluarea unor anumite active, inclusiv Arpechim Pitesti. De cealalta parte, Petrom tocmai a decis constituirea unor societati separate in cazul Arpechim Pitesti, Doljchim Craiova, schela de productie Suplacu de Barcau si a 339 de benzinarii, la care Petrom va detine 99 de parti sociale.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO