Companii

Lupta in zona pentru Argos Cluj

08.03.2004, 00:00 53



Argos Cluj, principalul producator de lenjerie intima din Transilvania a devenit interesant pentru investitori, o data ce asociatia salariatilor (PAS) a scos la vanzare pachetul de 59,9% din actiuni, pe care il detinea.



Acest lucru s-a reflectat si in pretul actiunilor tranzactionate pe piata RASDAQ, pret care a ajuns la 305.000 lei, fata de 60.000 lei cu un an in urma. La pretul de 305.000 lei inregistrat vineri, 5 martie, capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 2,4 milioane de euro. In euro, la un curs de 40.000 lei, pretul pe actiune inseamna 7,625 euro.



La sfarsitul anului trecut, PAS a decis sa organizeze o licitatie pentru a vinde pachetul pe care il detine catre un investitor. La licitatie s-a prezentat un investitori italian, Antonio Scanagata, si compania Tricotaje Somesul, din Cluj. Licitatia a fost castigata de italian, care a oferit 14,8 euro/actiune. Dar italianul nu a platit la scadenta. In aceste conditii, Tricotaje Somesul, societatea "sora" a lui Argos, devenea urmatorul investitor agreat. Tricotaje oferise 13,2 euro/actiune, iar in cazul in care prelua societatea reusea sa reintregeasca vechea Intreprindere de Tricotaje Somesul, scindata in 1991. De altfel, Tricotaje detine 50% din principalele active fixe ale lui Argos, plus un pachet de 2% din actiuni, cumparate de pe piata RASDAQ.



Atractivitatea Argos nu consta numai in marca si produsele realizate, ci si in proprietatile imobiliare detinute, tinand cont de faptul ca pretul la cladirile din centrul Clujului sunt extrem de ridicate, situandu-se intre 2.000-3.000 euro/mp. Situatia de la Argos a luat o intorsatura complicata, dupa ce cativa fosti angajati ai Argos, care detin actiuni dar lucreaza acum la firma concurenta Jolidon, au cerut si au obtinut in justitie suspendarea negocierilor de vanzare a pachetului de 59,9% detinut de PAS. Ei sunt nemultumiti de modul in care a fost facuta alocarea actiunilor in interiorul PAS.



Surse din interiorul Argos sustin ca angajatilor li se fac acum oferte individuale de vanzare a actiunilor, la un pret de 15 euro/actiune.



Argos a obtinut la jumatatea anului trecut un profit net de 11,258 miliarde lei, la o cifra de afaceri de 79,527 miliarde de lei. la aceeasi data, compania avea 950 de angajati.



Pe piata RASDAQ, actiunile au o lichiditate extrem de scazuta, gasindu-se greu. In 18 februarie 2004, Chereches Nicolae a fost raportat ca detinand 5,4% din actiuni, iar in 21 martie 2003 SIF Moldova a fost raportat ca avand 9,253% din actiuni.



Argos are un capital social de 7,892 miliarde lei, cu o valoare nominala a actiunii de 25.000 lei.



La jumatatea anului trecut, capitalul propriu al companiei se ridica la 35,613 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO