Companii

Lupta pentru vodca

04.12.2002, 00:00 12

Guvernul rus a relansat productia marcilor de vodca Stolichnaia si Moskoskaia, insa rivala sa pentru aceste marci, SPI Group, a aratat ca producatorii nu vor putea niciodata sa exporte faimoasele marci.
Vodca este produsa sub licenta impreuna cu Soyuzplodoimport, o companie fondata anul trecut de ministerul agriculturii pentru administrarea a 43 de marci de vodca detinute de guvern, incluzand cele doua marci.
Agentia de stat Rospatent a transferat cele doua marci ministerului la inceputul acestui an, dupa un proces cu SPI Group, care produce si imbuteliaza vodca in Letonia. Grupul SPI a fost acuzat ca a achizitionat cele doua marci in mod abuziv de la Soyuzplodoimport la mijlocul anilor '90.
Companiei SPI, i s-a interzis sa produca cele doua marci pe piata interna, pastrand totusi drepturile de productie pe pietele externe, spre nemultumirea guvernului.
Inainte de relansarea productiei, cele doua marci nu au mai fost fabricate in Rusia de luni de zile, stocurile ramase fiind vandute.
"Curand, va fi lansata productia tuturor marcilor de vodca incluse pe lista guvernului," a declarat presedintele Souyzplodoimport, Vladimir Loginov.
Loginov a declarat ca vor fi luate masuri legale impotriva drepturilor de distributie pe piata externa detinute de SPI.
SPI nu a fost impresionat, declarand ca asteapta "cu nerabdare" initierea actiunilor legale.
Lupta pentru drepturile de productie si distributie a acestor marci de vodca a inceput in momentul in care Yuri Shefler, presedinte al vechiului Soyuzplodoimport, succesorul privatizat al agentiei sovietice import-export din sectorul alimentatiei si bauturilor, a vandut aceste marci catre Soyuzplodoimport, o companie cu un nume similar pe care o fondase acesta.
Shefler controlase agentia dupa colapsul Uniunii Sovietice si a vandut numai activele de valoare ale acesteia, drepturile de productie a marcilor de vodca, catre ceea ce urma sa devina divizia rusa a SPI Group in 1997, in schimbul a 300.000 de dolari.
SPI a inceput sa inregistreze drepturile de productie si distributie a marcilor in strainatate, detinand in prezent astfel de drepturi in peste 100 de tari.
Dupa sechestrarea la vama din Kaliningrad a unui volum de vodca in valoare de 40 milioane de dolari, Shefler si-a transferat productia in Letonia.
O ancheta a fost lansata dupa ce Loginov a declarat ca Shefler a incercat sa-l omoare. Shelfer a negat aceste acuzatii, refuzand sa se intoarca in Rusia.
Intre timp, Soyuzplodoimport este gata sa relanseze productia, semnand acorduri cu opt distilerii interne pentru producerea a unui volum total de 5 milioane de decalitri de vodca pe an, a declarat Loginov.
Vor urma si alte acorduri, productia atingand, conform previziunilor, 10 milioane de decalitri pana la sfarsitul anului 2003.
SPI se asteapta sa inregistreze venituri in valoare de aproape 700 milioane de dolari anul acesta in schimbul celor 3 milioane de decalitri ce vor fi vanduti pe pietele vestice.
Soyuzplodoimport spune ca tinta sa legata de exporturi este de 3 milioane de decalitri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO