Companii

Lupta petrolistilor din Marea Nordului

26.11.2002, 00:00 16

Valoarea tranzactiilor de active ale companiilor petroliere din Marea Nordului a atins nivelul minim al ultimilor patru ani, deoarece respectivele companii se "agata" de aceste proprietati, putin eficiente, pentru a-si indeplini obiectivele legate de nivelul productiei.
Compania globala de consultanta in domeniul energetic Wood Mackenzie a descoperit ca marile companii petroliere, in frunte cu BP (British Petroleum) si Royal Dutch/Shell, intentioneaza sa isi micsoreze obiectivele de crestere a nivelului de productie in perioada urmatoare, dupa ce au esuat in incercarea de a le indeplini pe cele stabilite pentru anul acesta.
Intr-un studiu exclusiv realizat pentru Financial Times, Wood Mackenzie a dezvaluit ca numarul tranzactiilor de active a scazut de la 104, in 1998, pana la 54 anul acesta, aproape o treime din nivelul anului 1997, de 156. In plus, valoarea acestor tranzactii a scazut de la maximul de 11,9 miliarde dolari atins in 1999, la 7 miliarde dolari anul acesta, nivelul cel mai scazut din ultimii patru ani.
Analize suplimentare efectuate de Wood Mackenzie arata ca cele mai mari sase companii petroliere din lume (ExxonMobil, BP, Royal Dutch/Shell, TotalFinaElf, Chevron Texaco si Eni) se confrunta cu o colectie de campuri petroliere si de gaze naturale ineficiente. Astfel, circa 80% dintre proprietati contribuie cu doar 16-29% la valoarea totala a companiilor care le detin, semnaland nevoia acuta de rationalizare a activelor.
Examinand tranzactiile care implica active din nord-vestul Europei (de pe teritoriul Marii Britanii, Olandei si Norvegiei), in ultimii sase ani, Wood Mackenzie a observat ca acestea sunt printre cele mai intens tranzactionate din lume, deoarece maturitatea campurilor de gaze naturale si petrol de aici pot fi luate drept referinta pentru celelalte regiuni petroliere din lume.
Stephen Halliday, director executiv pentru energie in cadrul companiei de consultanta, a spus ca tendinta investitorilor de a acorda o importanta excesiva indeplinirii obiectivelor de productie afecteaza in mod negativ administrarea eficienta a portofoliilor companiilor si diminueaza castigurile actionarilor. "Urmeaza sa vedem rationalizari majore de portofoliu impuse de mega-fuziunile care au avut loc. Companiile nu sunt dispuse insa sa vanda daca nu pot obtine in schimb volume echivalente de productie. Ca rezultat, proprietatile nu ajung in mainile celor care le pot valorifica cel mai bine, determinand performante inferioare nivelului optim in cadrul intregii industrii."
Actiunile BP, companie care s-a numarat printre suporterii obiectivelor de productie, au atins luna trecuta cel mai mic nivel din ultimii patru ani, dupa ce si-a rectificat in sens negativ estimarile de dezvoltare pentru a treia oara in opt saptamani. BP a declarat ca isi va concentra acum eforturile in sensul ameliorarii profitabilitatii activelor sale si nu pe cresterea absoluta a volumului productiei.
Raportul dat publicitatii de Wood Mackenzie contrazice politica guvernului britanic, care a incercat de ceva vreme sa incurajeze intrarea companiilor petroliere de mici dimensiuni in exploatarile petroliere din Marea Nordului pentru a extrage cantitati superioare de petrol din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO