Companii

Marcom: Finantarile oferite de banci au redus cererea de utilaje second-hand

05.10.2007, 19:59 23

Compania Marcom, distribuitorul local al marcii nipone de utilaje pentru constructii Komatsu, a realizat in primul semestru o cifra de afaceri de 60 de milioane de euro, in crestere cu 30% fata de rezultatul inregistrat pe intreg anul 2006.
Principalul motor de crestere a cifrei de afaceri a fost majorarea vanzarilor de utilaje noi, in defavoarea celor second-hand. "Amploarea proiectelor dezvoltate pune presiune asupra constructorilor sa isi imbunatateasca echipamentele din dotare, prin achizitionarea unor utilaje noi. Scaderea cererii pentru utilajele second-hand se datoreaza in mare parte conditiilor impuse de catre banci si companiile de leasing", a declarat Constantin Marcu, director general al Marcom.
Potrivit lui, valoarea pietei pentru utilajele de constructii a ajuns anul acesta la aproximativ 300 de milioane de euro.
Comparativ cu anul trecut, cererea de utilaje noi s-a dublat, potrivit reprezentantilor companiei. "Pentru anul acesta estimam o cifra de afaceri de 80 de milioane de euro, valoare dubla fata de anul precedent", spune Marcu. Compania a organizat a doua editie a "Targului de utilaje de constructii Marcom" in care au fost expuse 100 de utilaje cu o valoare de aproximativ 12 milioane de euro.
"Pentru proiectele mari anuntate, constructorii cer utilaje cu productivitate ridicata. Astfel, daca acum cativa ani buldoexcavatoarele ocupau 70% din piata utilajelor, anul acesta ele ocupa numai 55% pentru ca este mai productiva achizitia separata a unui excavator si a unui buldozer. Buldoexcavatorul, care are doar 7% din cererea mondiala, este un echipament de interventie, nu de productie", a declarat Marcu.
Compania are in acest moment sapte filiale locale, in Bucuresti, Arad, Deva, Constanta, Turda, Brasov si Iasi si va deschide in urmatorul an inca patru sucursale.
"Extinderea face parte din planul nostru de investitii pentru anul urmator. Nu am reusit sa calculam costurile celor patru noi locatii, dar pana acum am investit 400.000 de euro in suplimentarea stocurilor de piete de schimb", conchide Marcu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO