Companii

Marcora Constructii: Anul trecut am deschis multe santiere si am gresit

31.01.2006, 20:05 83

Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa 16 milioane de euro, in crestere cu circa 15%.

"Anul trecut am deschis foarte multe santiere, dar scumpirea pretului motorinei si implicit a materialelor de constructii ne-a adus cheltuieli foarte mari. De aceea, in 2006 dorim sa diminuam numarul de santiere mici si sa ne axam numai pe lucrarile de amploare", a declarat Leonardo Rossi, general manager al Marcora Constructii, filiala locala a grupului italian Marcora Costruzioni.

Marcora Constructii a intrat pe piata romaneasca in 1999, pe sectorul constructiilor rezidentiale de marimi reduse. Pe parcurs, compania si-a extins operatiunile pe toate cele trei sectoare ale constructiilor: rezidentiale, cladiri de birouri si industriale.

Printre cele mai importante proiecte in care a fost implicata compania se numara fostul sediu al companiei DŸfa, un imobil de tip A sau Pallazo Italia, unde se afla sediul UTI Grup. Constructiile industriale si birourile au o pondere de 80% din cifra de afaceri, restul fiind reprezentat de segmentul constructiilor civile. Printre cele mai importante proiecte pe care le deruleaza compania in prezent sunt finalizarea unei fabrici de gaze pentru grupul italian Siad si construirea unei fabrici de prefabricate din beton armat a firmei italiene Magnetti in apropiere de Bucuresti. Potrivit datelor prezentate de companie, Marcora are in proportie de 40% clienti italieni.

"Volumul de afaceri de anul acesta va depinde de numarul de contracte pe care le vom semna. Anul 2006 este deocamdata acoperit in proportie de 60% cu lucrari", explica Rossi.

Grupul Marcora Costruzioni a fost infiintat in 1944 si are subsidiare in Italia, Rusia, Bulgaria, Romania, Ucraina si Kazahstan.

Reprezentantul constructorului italian afirma ca piata romaneasca a "imprumutat" structurile metalice specifice pietei americane.

"In Italia, nu gasiti structuri metalice la cladiri", spune Leonardo Rossi. Compania Marcora Constructii Romania are un personal format din aproximativ 300 de angajati.

Pe piata locala a constructiilor si-au facut intrarea dupa 1990 mai multe companii de constructii din strainatate. Unii au avut ca strategie urmarea propriilor clienti pe piata romaneasca, altii s-au orientat in schimb pe proiectele cu finantare din fonduri europene, unde aveau deja experienta de pe alte piete ale continentului. De asemenea, atat de asteptatele proiecte de anvergura de pe piata - cum sunt autostrazile sau proiectele de birouri, logistica sau industriale - au fost in principal adjudecate de operatorii externi de constructii, jucatorii autohtoni cautand sa se pozitioneze in acest gen de afaceri ca subcontractori.

In consecinta, cresterea pietei de profil a fost captata in ultimii ani mai mult de companiile cu capital strain de pe piata comparativ cu cele romanesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO