Companii

Marile companii petroliere sunt anchetate de Consiliul Concurenţei pentru că au retras în comun un produs de pe piaţă

Până să găsească înţelegeri privind majorarea preţurilor la carburanţi, Bogdan ChiriŢoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a considerat că retragerea unui produs - benzină fără plumb aditivată cu substitut de plumb de pe piaţă - de către jucători este motiv de anchetă

Autor: Roxana Petrescu

17.11.2011, 00:08 2046

Marile companii petroliere active pe piaţa locală au primit la începutul acestei săptămâni rapoartele de investigaţie de la Consiliul Concurenţei, riscând în cazul în care se va dovedi că au încălcat reglementările privind concurenţa amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Deşi cel mai aşteptat verdict din partea Consiliului este cel privind o posibilă înţelegere între petrolişti pentru preţul la pompă, rapoartele primite de companiile de profil la începutul acestei săptămâni vizează un alt aspect: cel al retragerii unui tip de carburant de pe piaţă în 2008.

Dacă se va aplica sancţiunea maximă, de 10% din afaceri, Consiliul Concurenţei ar putea colecta de la petrolişti până la 650 de milioane de euro, raportând procentul de 10% (amenda maximă pe care o poate dicta Concurenţa) la afacerile din 2010 raportate de Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL, careul de aşi al pieţei de carburanţi din România.

Consiliul Concurenţei a demarat în anul 2005 o investigaţie pe piaţa carburanţilor, existând suspiciuni că între marii jucători de profil ar putea exista înţelegeri privind stabilirea preţului la pompă. Această investigaţie a fost împărţită în două părţi, pentru una dintre ele existând deja un răspuns al Comisiei Europene. După acest răspuns, Consiliul a trimis companiilor petroliere rapoarte de investigaţie vizând decizia lor de a scoate în 2008 un anumit tip de benzină din piaţă.

"OMV Petrom a primit un raport de investigaţie de la Consiliul Concurenţei cu privire la pretinsa încălcare a reglementărilor privind concurenţa, ca urmare a retragerii de pe piaţă a Eco Premium (benzină fără plumb aditivată cu substitut de plumb). Pretinsa încălcare priveşte o serie de actori importanţi ai pieţei de carburanţi", au precizat reprezentanţii Petrom, care au mai spus că sancţiunile maxime pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri. Retragerea acestui sortiment de carburanţi a fost o măsură luată de marile companii petroliere în 2008, Petrom renunţând complet la acest tip de benzină în cursul lunii noiembrie.

"În perioada pretinsei încălcări, Eco Premium reprezenta aproximativ 2% din piaţa românească de carburanţi. Decizia de a retrage de pe piaţă Eco Premium s-a bazat pe considerente de mediu şi economice", au mai precizat reprezentanţii companiei. Petrom este cea mai mare companie din România şi este liderul pieţei de carburanţi, cu o cotă de peste 40%.

MOL, divizia locală a grupului ungar cu acelaşi nume a primit un raport similar. "MOL România a primit în data de 14 noiembrie 2011 raportul Consiliului Concurenţei cu privire la o investigaţie privind pretinsa încălcare de către societăţile active pe piata distribuţiei carburanţilor auto, benzină şi motorină, angro şi cu amănuntul, din România, a dispoziţiilor Legii Concurenţei, prin limitarea sau controlul producţiei, comercializării, dezvoltării tehnice sau investiţiilor", au declarat reprezentanţii MOL România, al patrulea jucător din piaţa distribuţiei de carburanţi, cu afaceri de peste 637 mil. euro.

"Referitor la raportul mai sus menţionat, MOL România nu doreşte să facă niciun fel de comentariu în acest moment, urmând ca doar după o analiză atentă a materialului primit să se pronunţe asupra concluziilor raportului, în conformitate cu procedurile şi în termenele stabilite de legislaţia în vigoare şi de Consiliul Concurenţei", au mai precizat reprezentanţii MOL România.

Şi reprezentanţii Rompetrol au spus că au primit raportul Consiliului Concurenţei, societatea urmând să formuleze anumite precizări faţă de datele din acest document în perioada următoare. "Menţionăm că toate operaţiunile şi acţiunile grupului Rompetrol s-au desfăşurat cu respectarea legislaţiei în domeniu", au mai spus reprezentanţii grupului.

Reprezentanţii Lukoil, care ocupă locul 3 pe piaţa distribuţiei de carburanţi, nu au oferit un punct de vedere până la închiderea ediţiei.

Potrivit Mediafax, companiile petroliere urmează să fie audiate de către Consiliu pe data de 12 decembrie. Reprezentanţii Consiliului Concurenţei nu au putut fi contactaţi pentru detalii suplimentare până la închiderea ediţiei.

Cel mai aşteptat verdict din partea Consiliului Concurenţei este însă cel legat de posibile înţelegeri între petrolişti pentru fixarea preţului la pompă. În luna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO