Companii

Marks & Spencer castiga in Est ce pierde in Vest

23.05.2001, 00:00 18



Cifra de afaceri a magazinelor Marks & Spencer din Grecia a crescut cu 12-15% in ultimii trei ani, dar in restul Europei Occidentale compania britanica va inchide filialele neprofitabile pana la sfarsitul anului, in cadrul programului de restructurare anuntat in luna martie a acestui an, informeaza agentiile internationale de presa.

Magazinele Marks & Spencer din Grecia sunt administrate de grupul Marinopoulos, care francizeaza atat centrele de pe piata interna, cat si celelalte magazine deschise in regiunea balcanica.

In prezent Marinopoulos opereaza magazine in Romania si Croatia si intentioneaza sa extinda numarul de magazine M&S in Balcani.

Astfel, in perioada urmatoare, grupul ar putea deschide doua noi magazine in Romania si unul in Slovenia. Marinopoulos nu intentioneaza sa se conformeze strategiei de restructurare pentru Europa a grupului britanic.

"Succesul consemnat de M&S in Grecia este in mod cert rezultatul colaborarii cu Marinopoulos, care are ani de experienta pe piata din Grecia", a declarat Anita Sabarwal, director de vanzari al M&S pentru Grecia.

Programul de restructurare a companiei britanice va opri extinderea la nivel global si va include concedierea a 4.000 de angajati. Anuntarea acestei decizii a starnit un val de proteste in Franta.

"Grupul M&S considera ca s-a extins prea mult si, ca etapa a strategiei comerciale, a decis inchiderea tuturor unitatilor care lucreaza in pierdere", a mai spus Sabarwal.

M&S a patruns pe piata din Grecia in 1990, in cooperare cu Marinopoulos, care detine societati mixte si cu compania franceza Carrefour si cu lantul spaniol de supermaketuri DIA.

Magazinele din Grecia au avut, anul trecut, vanzari de 16 miliarde de drahme (41,5 milioane de dolari), iar pentru acest an preconizeaza o crestere de 11% peste acest nivel.

In prezent, M&S detine 14 magazine in Grecia, urmand ca pana la sfarsitul acestui an numarul acestora sa creasca cu inca doua.

"Pe piata de imbracaminte din Grecia, evaluata la circa 400 de miliarde de drahme, cota noastra este de cinci procente, iar in cadrul lanturilor de magazine participarea noastra se ridica la 9-10%", a declarat Sabarwal.

Grupul M&S a fost fondat in anul 1884, iar astazi detine o retea de 300 de magazine in Marea Britanie si 125 de filiale in 25 de tari din intreaga lume.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO