Companii

Marriott incaseaza anual 6 milioane de euro din chirii

15.03.2006, 00:00 38

Societatea Companiilor Hoteliere Grand (GHES), care detine hotelul bucurestean de cinci stele JW Marriott, incaseaza circa 6 mil. euro anual din inchirierea spatiilor, au declarat pentru ZF surse apropiate afacerii.

O divizie a companiei petroliere Petrom si firma slovena de farmaceutice Lek Pharmatech au inchiriat spatii de birouri la hotelul Marriott. De asemenea, pe langa spatiile de birouri, cel mai mare hotel din Romania are si o importanta galerie comerciala si un cazinou.

Incasarile includ chiriile de la birourile companiilor care au subsidiare acolo, chiriile platite de magazinele de la hotelul bucurestean, precum si chiria pentru cazinoul din aceeasi locatie, au mai mentionat reprezentantii GHES. Potrivit acestora, chiria pentru un metru patrat in sectiunea de birouri este in medie de 25 de euro plus TVA.

Partea de birouri a hotelului apartine tot companiei GHES, dar are administratie diferita fata de JW Marriott. Potrivit surselor citate, incasarile lunare pe partea de birouri a Marriott sunt de aproximativ 400 - 450.000 de euro. Aceasta se intinde pe o suprafata de 12.000 de metri patrati, iar partea de magazine pe 4.000 de metri patrati. Reprezentantii GHES spun ca spatiul este inchiriat in totalitate.

Actionarii GHES sunt, potrivit ultimelor informatii disponibile, Bauholding Strabag (cu 55%), ONT Carpati (cu 30%) si Alliance Overseas (cu 15%). Potrivit surselor din piata, Alliance Overseas este controlata de omul de afaceri libanez Fathi Taher, care a parasit functia de presedinte al consiliului de administratie la Marriott in vara anului trecut.

Hotelul JW Marriott, care dispune de 402 camere, a fost evaluat recent la 150 mil. euro. Evaluarea a fost ceruta de consortiul de banci austriece conduse de Erste Bank, creditoare ale GHES. In prezent, GHES mai are datorii de circa 80 mil. euro, dupa ce a contractat, la mijlocul anilor ?"90, cu girul statului roman, un imprumut de peste 100 mil. euro in vederea construirii hotelului. Reprezentantii GHES au spus ca datoria va fi amortizata intr-o perioada de maximum 15 ani. Unitatea a inregistrat o cifra de afaceri de 42 mil. euro in 2005.

Hotelul JW Marriott este operat sub contract de management de lantul hotelier Marriott International. Competitorii pe piata Capitalei ai JW Marriott sunt hotelurile Hilton, Crowne Plaza, Intercontinantal si Howard Johnson, cotate tot la cinci stele, dar si hotelul de patru stele Sofitel.

andreea.groenendijk@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO