Companii

McDonald's nu accepta intarzieri mai mari de 30 de minute la o livrare, spune un distribuitor

11.08.2008, 14:43 274

Distribuitorul Romdis, ale carui operatiuni sunt dedicate in proportie de 70% companiei McDonald's, estimeaza pentru acest an afaceri de 150 mil. lei (circa 41 mil. euro), dupa ce a realizat o crestere de 43% la semestru.
Compania Romdis, singurul partener al lantului de fast food-uri McDonald's Romania pe distributie si logistica, ia in calcul o investitie de 8-10 mil. euro in relocarea depozitelor si dublarea capacitatii logistice.
"Suntem limitati de capacitatea de depozitare, de aceea analizam in acest moment mai multe variante pentru relocare - va fi fie un spatiu construit, fie unul inchiriat intr-un parc logistic, in nord-vestul Capitalei", a spus Dumitru Apostol, directorul executiv al Romdis.
Mutarea intr-un depozit mai mare va permite distribuitorului sa ia in calcul cresterea numarului de parteneriate incheiate la nivel local. In prezent, cei mai mari clienti ai companiei, excluzand McDonald's, sunt importatorul de bauturi alcoolice Pernod Ricard si lantul de restaurante de tip fast food Gregory's.
"Ne vom uita tot la lanturi de restaurante in momentul in care vom vrea mai multe parteneriate, pentru ca asta stim sa facem cel mai bine, sa aprovizionam restaurantele", a precizat Mihnea Ioan, managerul general al Romdis.
El a adaugat ca vede doua directii de dezvoltare pentru compania pe care o conduce in urmatorii ani, acestea fiind extinderea in teritoriu, prin deschiderea unor puncte de lucru in afara Bucurestiului, si incheierea unor noi parteneriate pe distributie. Cifra de afaceri a companiei a ajuns la 86 mil. lei in primele sase luni ale anului, fata de valoarea de 60 mil. lei inregistrata in perioada similara din 2007.
Romdis este compania care asigura aprovizionarea restaurantelor McDonald's cu materii prime si cu produsele necesare activitatii curente, precum servetele sau detergenti.
Potrivit estimarilor lui Mihnea Ioan, compania distribuie anual 26.000 de tone de produse catre restaurantele McDonald's de pe piata locala, 70% din acest volum fiind reprezentat de importuri. Marfurile provin in principal din Austria, Germania si Ungaria, piete pe care activeaza o mare parte din furnizorii regionali ai McDonald's.
"Exista si furnizori locali, precum Coca-Cola sau producatorul de salate Eisberg", mentioneaza Ioan.
Managerul mai spune ca cel mai mult conteaza in parteneriatul cu McDonald's respectarea termenilor de livrare prestabiliti, flexibilitatea si corectitudinea. "Avem un target ca 95-96% din livrarile catre restaurantele McDonald's sa fie corecte, adica volumele sa fie exact cele cerute, iar timpii sa nu fie depasiti. De exemplu, nu se accepta intarzieri mai mari de 30 de minute la o livrare".
McDonald's Romania, care detine in prezent o retea de 55 de unitati, va relua extinderea agresiva din perioada 1995-1999 prin deschiderea a peste 10 unitati pe an la nivelul intregii tari. Astfel, compania estimeaza ca va opera in 150 de locatii in 2015.
Lantul de restaurante a rulat in primele sase luni ale acestui an peste 190 mil. lei (circa 53 mil. euro), ritmul de crestere (de 25%) fata de perioada similara a anului trecut fiind superior celui inregistrat la trimestru.
Romdis, filiala locala a companiei Alpha Management GmbH (Germania), a fost infiintata datorita intrarii McDonald's pe piata romaneasca, lantul de restaurante fiind un client vechi al grupului german pe pietele externe. Alpha Management, redenumita recent Havi, aprovizioneaza in prezent circa 4.000 de restaurante McDonald's. Primul restaurant McDonald's a fost deschis in Capitala, in 1995, anul in care a fost infiintata compania Romdis.
"Investitiile cumulate in Romdis vor ajunge la sfarsitul acestui an la 7 mil. euro, dupa finalizarea proiectului de un milion de euro pentru dezvoltarea flotei auto", a mai spus Apostol.
Distribuitorul numara in prezent aproximativ 100 de angajati, iar Ioan mentioneaza ca cea mai mare dificultate pe care o intalneste pe piata este lipsa fortei de munca. Printre provocarile de pe piata locala, managerul enumara si cresterea costurilor de transport si starea infrastructurii rutiere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO