Companii

MCSI vrea să vândă unui investitor strategic 20% din acţiunile Poştei Române

MCSI vrea să vândă unui investitor strategic 20% din acţiunile Poştei Române

Foto Silviu Matei

Autor: Adrian Dumitrache

25.07.2012, 00:05 323

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informa­ţionale (MCSI) vrea să vândă unui investitor strategic, până la 30 septembrie, cel puţin 20% din acţiunile Poştei Române printr-o majorare de capital, operaţiune asumată în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Instituţia a elaborat un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea strategiei de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR). "Privatizarea CNPR se realizează prin dobândirea de către un investitor strategic a unui pachet de acţiuni reprezentând minim 20% din capitalul social al societăţii comerciale supuse privatizării, prin metoda majorării de capital social prin aport de capital, cu respectarea articolului 14 din Legea 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările şi completările ulterioare", se arată în proiectul de act normativ.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI ca majorarea de capital să fie efectuată până la finalul lunii septembrie, după angajarea unui consultant în luna iunie şi publicarea prospectului în luna august. Consultantul nu a fost însă selectat până în prezent, iar ministerul vrea să înfi­inţeze o comisie pentru selecţia acestuia.

MCSI va coordona şi monitoriza întregul proces de privatizare.

"Ducerea la îndeplinire a strategiei de către MCSI se face prin acordarea de mandate speciale reprezentanţilor statului în adunarea generală a acţionarilor CNPR pentru a propune şi a aproba în adunarea generală a acţionarilor acestei societăţi comerciale următoarele ac­ţiuni: a) declanşarea procesului de privatizare prin majorare a capitalului social prin aport de capital privat a CNPR; b) majorarea capitalului social şi emiterea unui număr de acţiuni reprezentând minim 20% din capitalul social existent al CNPR; c) selectarea unui consultant specializat şi încheierea contractului de consultanţă în condiţiile prevăzute de articolul 215 din Normele metodologice de aplicare a OUG 88/1997 (...) şi a Legii 137/2002 (...)", se spune în document.

Consultantul va asigura realizarea serviciilor necesare punerii în aplicare a prevederilor strategiei de privatizare şi finalizarea tranzacţionării acţiunilor nou-emise către un investitor strategic.

"În vederea pregătirii şi realizării privatizării prin majorarea capitalului social al CNPR, MCSI va angaja, în condiţiile legii, un consultant specializat care va putea face şi propuneri de modificare şi completare a strategiei de privatizare. (...) În vederea organizării procesului de selecţie, evaluării ofertelor consultanţilor şi selectării consultantului se constituie o comisie de evaluare şi selectare a consultantului (...)", se mai spune în document.

De asemenea pentru punerea în practică a strategiei de privatizare se va constitui o comisie de coordonare a procesului de privatizare şi o comisie de pregătire şi monitorizare a procesului de privatizare, formate din membri titulari şi supleanţi, şi secretariate tehnice aferente acestora.

Componenţa comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare va include un secretar de stat din cadrul MCSI, care va avea şi funcţia de preşedinte, un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, un consilier de stat sau un secretar de strat din aparatul propriu de lucru al primului-ministru şi un reprezentant al Fondului Proprietatea.

Din comisia de pregătire şi monitorizare a procesului de privatizare vor face parte reprezentanţi ai MCSI, CNPR şi ai Fondului Proprietatea.

"Numărul membrilor, nominalizarea acestora, drepturile şi atribuţiile membrilor comisiei de pregătire şi monitorizare a procesului de privatizare a CNPR, ai comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare şi ai secretariatelor tehnice ale comisiilor (...), modul de lucru şi renumerarea acestora de la data constituirii şi până la data trasferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor se stabilesc prin ordin al ministrului comunicaţiilor (...), în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri", se mai spune în document.

Membrii celor două comisii şi ai secretariatelor tehnice vor fi remuneraţi cu cel mult 2.500 lei brut/lună, cheltuielile urmând să fie suportate din bugetul CNPR.

De asemenea, Poşta Română va suporta toate cheltuielile legate de plata serviciilor prestate de consultanţi şi firmele de avocatură care vor fi angajate de MCSI, precum şi cele legate de publicitatea procesului de privatizare.

Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.

Acţionarii operatorului sunt MCSI, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.

În 2011 cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice.

La finalul anului trecut compania avea datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariaţi a scăzut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO