Companii

Mecanica Ceahlau vrea sa are pamantul cu tractoare ecologice

30.07.2001, 00:00 68



Societatea Mecanica Ceahlaul, unul dintre cei mai mari producatori autohtoni de masini si utilaje agricole, a lansat, vineri, in premiera pe piata romaneasca, tractorul ecologic Ceahlau 4601, echipat cu un motor de 46 CP care corespunde normelor Euro 3 privind reducerea poluarii.

Tractorul s-a nascut din colaborarea dintre Mecanica Ceahlau si institutul de proiectare Tractor Proiect Brasov, fiind dotat cu un motor produs de VM Motori din Italia, firma care lucreaza sub licenta Detroit Diesel.

"Pana in prezent am realizat cinci tractoare care se afla la testari, iar dupa 1 august vom demara productia acestora in serie pentru ca in urmatoarele doua luni sa fabricam inca 15", a declarat Marius Tudor Munteanu, presedintele Consiliului de Administratie.

Munteanu a precizat ca tractorul a fost realizat pentru desfacerea pe piata externa, in special pe cea din SUA, dar si pentru cea interna, de unde are deja numeroase cereri.

Mecanica Ceahlau intentioneaza sa produca pentru inceput 150-200 de tractoare pe an astfel incat sa poata obtine si profit, urmand ca peste doi - trei ani, productia sa creasca la 500 de bucati pe an.

Un tractor ecologic costa aproximativ 250 de milioane de lei (7.800 de dolari), cu zece% mai mult decat un tractor similar produs in Romania, dar fara motor ecologic.

"Necesarul de tractoare in agricultura este inca foarte mare. Cand va trebui sa ne aliniem la normele UE si in agricultura romaneasca vor trebui sa apara aceste motoare ecologice", a declarat Cornel Botezatu, directorul comercial al societatii. Botezatu a precizat ca tractorul se adreseaza in principal micilor producatori agricoli, celor care au pana la 10 ha de pamant.

Mecanica Ceahlau are 40 de distribuitori in tara si ofera celor interesati posibilitatea de cumparare a produselor in leasing sau in rate.

In acest an, ca urmare a ordinului ministrului Agriculturii 97/2001, care prevede subventionarea cu 55 % a pretului de achizitionare a masinilor si utilajelor agricole, vanzarile au crescut cu peste 50% fata de aceasi perioada a anului trecut.

Compania a primit, pana in prezent comenzi de 160 de miliarde de lei pentru procurarea de utilaje agricole subventionate si a livrat deja beneficiarilor utilaje in valoare de 75 de miliarde de lei.

"Trebuie sa incasam de la Ministerul Agriculturii, prin Directiile Agricole Judetene, 41 de miliarde de lei. Avem asigurari ca luna viitoare vom primi acesti bani. In caz contar, daca pe termen lung nu ii primim va trebui sa sistam productia", a afirmat Munteanu.

Mecanica Ceahlau este o societate pe actiuni cu capital integral privat romanesc, care produce si comercializeaza masini si utilaje pentru agricultura. Principalele produse ale societatii sunt semanatorile si grapele cu discuri.

Mecanica Ceahlau are 750 de angajati si produce 70% pentru piata interna, iar restul pentru export, in Bulgaria, Ucraina, Moldova, fosta URSS, Ungaria, SUA si Argentina.

Capitalul social al societatii este de 22,124 de miliarde de lei, reprezentand 884.943 de actiuni cu valoare nominala de 25.000 de lei. Pe anul 2000, societatea a inregistrat o crestere cu 70% a cifrei de afaceri fata de anul anterior si un profit net de 4.7 miliarde de lei. Pe primele sase luni ale acestui an societatea a inregistrat o cifra de afaceri de 200 de miliarde de lei.

Societatea Mecanica Ceahlaul este cotata la Bursa de Valori Bucuresti. Actiunile sunt tranzactionate la categoria a doua. Ultima tranzatie a fost cea de joi, 26 iulie, la pret de 14.000 - 15.000 lei, cand s-au schimbat 319 actiuni, in valoare de 4,6 milioane de lei, ultima tranzactie la 15.000 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO