Companii

Mediul de afaceri este grav zguduit de nepredictabilitate

Sorin Mindruţescu, preşedintele AmCham România

Sorin Mindruţescu, preşedintele AmCham România

30.06.2010, 23:06 22

Reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite ale Americii,consultanţii şi directorii companiilor americane cu activităţi înRomânia apreciază că majorarea TVA la 24% şi impunerea rapidă amodificării creează un mediu economic instabil şi ar putea speriainvestitorii străini.

Totodată, aceştia apreciază că termenul de circa o săptămânădisponibil pentru implementarea noii cote de TVA este preascurt.

"Este surprinzător şi termenul rapid de aplicare a acesteidecizii. O săptămână. Sistemele IT şi de facturare trebuie în acesttimp să fie updatate. Schimbările de taxe peste noapte creează unmediu instabil şi probleme pentru companii", a declarat BrianArnold, partner tax and legal service la PwC România, în cadrulevenimentului American Business Forum organizat de BusinessReview.

El a apeciat că majorarea TVA va îngreuna activitatea unorbusinessuri locale, care vor necesita creşteri de capital. Laaceastă piedică, potrivit PwC, se adaugă şi impozitul pe câştiguldin bunuri de capital, pe dobânzi sau pe dividende şi rambursareadeficitară a TVA către companii.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham) recomandăautorităţilor revenirea asupra deciziei de creştere a TVA sau celpuţin limitarea aplicării la anul 2010, exprimându-şi îngrijorareacu privire la modul în care sunt adoptate şi aplicate măsurile cuimpact asupra mediului de afaceri.

"Pare că suntem în două lumi paralele, mediul de afaceri şiautorităţile. Credem că trebuie să tragem un semnal de alarmă cuprivire la nivelul de profesionalizare a actului de guvernare.Mediul de afaceri este grav zguduit de nepredictabilitate. Româniaare resurse limitate şi nevoi nelimitate şi nu-şi poate permite sănu aibă priorităţi în ceea ce priveşte investiţiile", a declaratSorin Mîndruţescu, preşedintele AmCham România, citat deMediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO