Companii

MedLife si-a dublat numarul de clienti si merge spre afaceri de peste 20 mil. euro

MedLife si-a dublat numarul de clienti si merge spre afaceri de peste 20 mil. euro

Mihail Marcu, un fost bancher care se gandeste sa duca MedLife, companie la care este si actionar, pe una dintre pietele de capital externe

23.01.2008, 18:31 119

Compania de servicii medicale MedLife, unul dintre principalii jucatori pe piata de profil, estimeaza ca va obtine in acest an o cifra de afaceri de 21 mil. euro, cu 70% peste valoarea inregistrata anul trecut.
Unul dintre planurile companiei pe termen mediu prevede vanzarea unui pachet de actiuni pe Bursa, avandu-se in vedere chiar si o piata de capital externa.
"MedLife are in vedere posibilitatea listarii la Bursa - fie romaneasca, fie externa - incepand cu anul 2010. Pana atunci, ne vom concentra pe dezvoltarea operatiunilor de pe plan local, pentru a atinge maturitatea financiara pe care ne-o dorim", a spus Ciprian Ciobanu, director in cadrul MedLife. In urma cu doi ani, reprezentantii companiei avansau inceputul anului 2008 ca data pentru o eventuala listare.
MedLife a finalizat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 12,7 mil. euro, in crestere cu 67%.
"Acest lucru a fost rezultatul integrarii a numerosi factori: deschiderea spitalului Life Memorial, a centrului de medicina materno-fetala, extinderea serviciilor oferite de Hiperclinica MedLife si laboratoarele de analize, in-vestitiile in specializarea personalului si dotarea cu aparatura medicala de ultima generatie", a spus Ciprian Ciobanu, director MedLife.
In intervalul 2008-2009, compania va investi 25 mil. dolari in cinci clinici de mari dimensiuni si in spitale private. Astfel, pentru 2008 este programata deschiderea unitatilor de la Timisoara si Cluj-Napoca, in timp ce alte trei locatii sunt programate sa fie finalizate in prima parte din 2009 - Iasi, Brasov si Constanta. Banii vor proveni din fonduri proprii si profiturile generate (14 mil. dolari) si din fondurile provenite de la IFC - actionarul minoritar al MedLife (11 mil. dolari). Anul trecut investitiile derulate de companie au atins 6 mil. euro. Numarul abonatilor companiei a atins 130.000 de clienti, din care peste 1.300 au fost companii, dublu fata de anul anterior, in timp ce pe segmentul clientilor platitori per serviciu, MedLife a raportat o crestere de 72% fata de 2006.
Furnizorul a inaugurat anul trecut primul sau spital privat, Life Memorial Hospital, in urma unei investitii de peste 10 mil. euro, iar in cele sase luni de functionare a atras 3.000 de pacienti. Life Memorial are o capacitate de 100 de paturi si a avut un grad mediu de ocupare de 75% pentru doua dintre specialitatile principale: pediatrie si obstetrica-ginecologie.
In cadrul MedLife lucreaza 635 de angajati dintre care 400 sunt medici si personal medical.
Potrivit datelor furnizate, compania detine o cota de piata de 32% in Capitala, pe segmentul clientilor corporatisti, unul dintre cele mai importnate segmente ale pietei.
Actionariatul MedLife se imparte intre IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, cu 20% din titluri si familia Marcu, restul. Tranzactia prin care IFC a intrat in actionariatul companiei s-a finalizat in octombrie 2006. IFC a platit atunci 5 mil. dolari in cadrul unui proiect de finantare cu structura complexa. Aceasta a fost prima preluare care a dat tonul achizitiilor si fiziunilor pe piata serviciilor medicale private si care aveau sa atinga apogeul in 2007.
Fondurile de investitii au fost cele atrase de potentialul acestei piete, adjudecandu-si toti marii jucatori. Sectorul medical privat a inregistrat in 2007 un ritm de crestere de 28-30%, care se asteapta sa se mentina si in acest an, potrivit estimarilor reprezentantilor MedLife. Potrivit acestora, valoarea industriei va atinge 300-400 mil. euro anul acesta. Concurentii MedLife sunt Medicover, Centrul Medical Unirea, Romar, Medsana, Medcenter, Sanador.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO